Test av margarin:De verste har oljesøl i kantene, de beste smaker godt smør

13 TYPER: Stort sprik i smaksvurderingen av 13 typer margarin. De med god smørsmak kommer best ut av det. Foto: Øyvind Lie
13 TYPER: Stort sprik i smaksvurderingen av 13 typer margarin. De med god smørsmak kommer best ut av det. Foto: Øyvind Lie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet 13 ulike typer bordmargarin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet smør på brødet, eller rettere sagt bordmargarin. Her har det dukket opp mange nye typer, og produsentene har lagt seg i selen for at dette skal smake så godt som mulig. Særlig variantene der det er blandet inn litt smør synes panelet smakte riktig bra.

Siden dette er en test av margarin benytter vi sjansen til å anbefale følgende: Et utmerket og lettbakt brød som underlag, samt en ganske vanlig bit med peppermakrell, blandet med majones og litt annet som legges på toppen. Det blir verdens beste blings.

Utvalg

Vi har testet det som gjerne kalles bordmargarin. Altså det du smører ut over brødskiven. I alle typene er margarin en viktig bestanddel, men noen av produsentene har blandet inn smør for å få en fyldigere smak. Alle finner du i vanlige dagligvarebutikker, og vi endte opp med 14 typer til sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du foretrekker smør eller margarin er stort sett en smak, men noen regler finnes det jo.

Kriterier

En god margarin bør i følge testpanelet minne litt om smør på smak og ikke være for salt. Det bør også ha en myk og god konsistens slik at det er greit å smøre på skiven. Margarinen skal heller ikke være kornete eller oljete i konsistensen.

Vinneren

Det var ingen overraskelse at de smørblandede typene utmerket seg i denne testen, og bremykt-variantene kom helt på topp: Bremykt Original og Bremykt med mer raps. De fikk begge terningkast 6.

Dette sier testpanelet:

«Bremykt: God og rund med fin, mild smak av salt. Fast og fin konsistens. Enkelt å smøre ut. Dette margarinet kan minne litt om vanlig smør».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bremykt med mer raps: God smak med fin innslag av salt. Bra og fin konsistens. Mild og smøraktig smak».

Vi har også to produkter på delt sisteplass: Soft Flora Lett og Vita hjertegó Lett. Begge var ganske udelikate og oljete ifølge testpanelet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soft Flora Lett: «En margarin som har nesten litt for bløt konsistens. Det har et tynt lag med olje på toppen, noe som også reflekteres i smaken. Kornete på smak og margarinet har skilt ut fett som ligger i kantene. Nesten litt yoghurtaktig. Ikke spesielt godt».

Vita Hjertegó Lett. «Har en myk konsistens og er oljete på toppen. Margarinet har en rar smak som nesten er litt harsk. Veldig oljete på smak».

En slags trøst her: da vi sist testet hvor sunne de ulike typene margarin og smør er, fikk vi omtrent det omvendte testresultatet..

Ingen ny oppfinnelse

Margarin består først og fremst av naturlige oljer og fett fra planteriket. Et paradoks for mange er det kanskje at den ble oppfunnet i selveste gourmetlandet Frankrike, og det var Napoleon som var fødselshjelper.

Befolkningen var underernært og de trengte et alternativ til smør. Da utlyste keiseren en konkurranse med en betydelig pengepremie. Den franske kjemikeren Hippolyte Mège-Mouriès stakk av med seieren og margarinen var oppfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første margarinfabrikken i Norge ble grunnlagt i 1876 av brødrene Eilert, Lauritz og Oluf Sundt og franskmannen Auguste Pellerin. Fra midten av 1880-tallet da patentet for margarinproduksjon ble frigitt, ble det raskt etablert mange flere margarinfabrikker rundt om i landet.

Les også:

Stor grovbrødtest

Lag ditt eget sjokoladepålegg

Slik lager du roastbiff

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Se alle produkter i De verste har oljesøl i kantene, de beste smaker godt smør:


Bremykt Original

Veil. pris: 30,00


6/6



Bremykt med mer raps

Veil. pris: 35,00


6/6



Soft Flora Smaksrik

Veil. pris: 28,90


5/6



Brelett

Veil. pris: 20,00


4/6



Coop Plantemargarin

Veil. pris: 15,00


4/6



Rema 1000 Plantemargarin

Veil. pris: 8,90


4/6



Vita hjertegó

Veil. pris: 29,90


3/6



First Price Bordmargarin

Veil. pris: 9,50


3/6



Vita hjertegó Pro-Aktiv

Veil. pris: 39,50


2/6



Soft Flora Original

Veil. pris: 19,60


3/6



Soft Flora Spesial

Veil. pris: 24,90


2/6



Soft Flora Lett

Veil. pris: 17,30


2/6



Vita hjertegó Lett

Veil. pris: 21,50


2/6