2.000 år gammelt tempel totalødelagt i Palmyra

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de viktigste bygningene i oldtidsbyen Palmyra i Syria er blitt jevnet med jorden, ifølge FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Satellittbilder sendt ut av FNs institutt for opplæring og forskning, UNITAR, bekrefter det mange har fryktet: Bel-tempelet i oldtidsbyen Palmyra i Syria er jevnet med jorden. Opprørere står trolig bak.

Det 2000 år gamle tempelet var regnet som den religiøse hovedbygningen i Palmyra og var kjent for å være i svært god stand.

– Vi kan bekrefte at hovedbygningen i Bel-tempelet er blitt ødelagt, samt en rad med søyler i umiddelbar nærhet til tempelet, opplyser UNITAR.

Les også: Nye ødeleggelser i Palmyra i Syria

Jevnet med jorden

FN har sendt ut et satellittbilde fra 27. august som tydelig viser strukturen av tempelet. Men på et bilde tatt mandag er nesten ingenting igjen, bortsett fra noen søyler i utkanten av tempelområdet.

De første meldingene om at Bel-tempelet var ødelagt kom søndag kveld. Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) gjenga informasjon fra kilder i Palmyra om at ekstremister hadde ødelagt deler av tempelet. Dette ble senere avkreftet av syriske myndigheter, før det nå altså er kommet en endelig bekreftelse fra FN om at tempelet er gått tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nye øde­leg­gel­ser i Palmyra i Syria

IS sprengte tempel

Opprørsgruppen IS har tidligere lagt ut bilder av ødeleggelsen av andre bygninger i oldtidsbyen, blant andre det mindre Baal Shamin-tempelet. Bildene viste eksplosiver bli båret inn og plassert langs veggene i tempelet, en stor eksplosjon og ruinene av oldtidstempelet.

IS erobret Palmyra fra de syriske regjeringsstyrkene i mai. For to uker siden halshogde IS-jihadister den 82 år gamle arkeologen Khaled Assad, som i over 40 år var sjef for oldtidsmyndighetene i Palmyra.

Oldtidsbyen Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste og omtales ofte som «ørkenens perle». Byen ligger 210 kilometer nordøst for Damaskus, og før borgerkrigen brøt ut i Syria ble den besøkt av 150.000 turister årlig.

Les også: IS sprengte oldtidstempel i Palmyra