Frittalende politimester kan vrakes

DISKUTERTE: Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo og politidirektør Odd Reidar Humlegård da boken «Politiledelse» ble lansert 18. august.  Olafsen har skrevet et kapitte om endringsledelse, og innledet.
DISKUTERTE: Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo og politidirektør Odd Reidar Humlegård da boken «Politiledelse» ble lansert 18. august.  Olafsen har skrevet et kapitte om endringsledelse, og innledet.
Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formalkravene om mastergrad gir politidirektør Odd Reidar Humlegård en gyllen anledning til å fjerne den frittalende politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo – hans dokumenterte suksess til tross.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved midnatt mandag gikk fristen ut for å søke de 10 utlyste stillingene i det nye politi-Norge. Olafsen – med ti års erfaring som politimester - har søkt, bekrefter han til ABC Nyheter.

– Det er fordi jeg har lyst på jobben, jeg føler meg kvalifisert i forhold til hva jeg har prestert tidligere og vil prestere videre. Og jeg har stor tro på det nye distriktet, sier Olafsen.

SISTE: Politimesterfarse i POD: Har utsatt søknadsfristen

Det vakte oppsikt da det ble kjent at et av formalkravene til de nye politimestrene er at de må ha mastergrad, «fortrinnsvis i jus/rettsvitenskap». Politifaglig bakgrunn er derimot intet krav, skrev ABC Nyheter tidligere i sommer.

Av landets 27 nåværende politimestre er Olafsen en av to uten mastergrad. Til gjengjeld anses han som en av landets dyktigste politimestre. Han har gjennomført omstillingsprosesser i sitt eget distrikt med stort hell, og som følge av dette har Follo klart å levere på det som er politiets hovedoppgaver: Beredskap, etterforskning og kriminalitetsforebyggende arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Kan vrakes som politimester fordi han mangler mastergrad

Satser alt på ett kort

Bare to andre politimestre mangler mastergrad i jus: Jon Steven Hasseldal i Østfold og Geir Ove Heir i Salten. Hasseldal har imidlertid mastergrad i ledelse – og er sånn sett innenfor.

Begge har søkt. Hasseldal og Olafsen konkurrerer om det nye, store distriktet Øst, som vil bestå av Follo, Romerike og Østfold. Siden både Svinesund - hovedinnfallsporten fra EU - og Gardermoen med sin hovedflyplass sorterer under dette, anses det også som svært viktig og sentralt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en veldig spennende stilling, jeg trives godt i rollen og vil være med på å utvikle fremtidens politi og Østfold, sier Jon Steven Hasseldal til ABC Nyheter.

Hasseldal er yngst, og den av de tre med kortest ledelseserfaring. Han ble konstituert i Østfold for ett år siden etter å ha vært politimester på Sunnmøre fra 2011. Han er bosatt i hjemstedet Arendal, og pendler til politihuset i Sarpsborg. Han har bare søkt stillingen Øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva gjør du om du ikke får den?

– Det får vi ta da. Jeg har kun én plan. Jeg satser alt på ett kort, sier Hasseldal, som legger til at han i likhet med de øvrige politimestrene ble invitert til å ha en én-til-én-samtale med Humlegård før sommeren – og hadde det.

Flere i etaten sier til ABC Nyheter at arendalitten er blant POD-sjefens favoritter.

– Hva sier magefølelsen?

– Jeg har ikke sett søkerlisten, og vet ikke hvem som søker. Jeg har lyst på jobben, og mener jeg har de kvalifikasjonene, erfaringen og egenskapene som skal til. Holder ikke dét, må vi finne på noe.

Les også: POD: – Nye politimestre trenger ikke å ha politierfaring

Fyller mange andre krav

I Bodø har politimester Geir Ove Heir søkt det som blir Nordland distrikt – manglende master i jus til tross.

– Jeg har sett i utlysningsteksten at det var en 16-17 punkter, så selv om jeg ikke oppfyller det formelle kravet der, så fyller jeg en god del av de andre kravene, sier Heir til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hadde før sommeren møte med assisterende politidirektør Vidar Refvik, men ønsker ikke å utdype hva de snakket om – utover at det var mye. Men han vedgår at han ble forbauset over formalkravet om fortrinnsvis jus.

– Det ble gitt signaler i forkant, men det var litt overraskende, spesielt fordi Stortinget endret det kravet i 2000-2001, sier Heir, som i utgangspunktet har en åremålsstilling som utløper i desember 2017.

– Hva skjer om du ikke får stillingen?

– Jeg har en kontrakt å forholde meg til. En eller annen oppgave må de finne til meg. Jeg har 35 års erfaring i politiet, 20 år som leder og masse operativ erfaring. Hvis det ikke dét er nødvendig fremover, så er det rart.

Les også:

Les også: Viser til 22. juli-terroren: – Topp­le­dere i politiet bør ha politi­fag­lig bakgrunn

Sluttpakke?

Olafsen har også en åremålsstilling i Follo som utløper i 2018. Han vet ikke hva han gjør om han ikke får jobben som ny sjef i Øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
LYDHØR: Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) noterte flittig da Arne Jørgen Olafsen innledet om endringen han har gjennomført i Follo. Foran til v. Odd Reidar Humlegård og lensmann og tidligere leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen (til h.). Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)
LYDHØR: Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) noterte flittig da Arne Jørgen Olafsen innledet om endringen han har gjennomført i Follo. Foran til v. Odd Reidar Humlegård og lensmann og tidligere leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen (til h.). Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

– Det er ikke avklart. Hvis jeg ikke får jobben, er jeg innstilt på å ta diskusjonen om min fremtid i arbeidslivet med min arbeidsgiver.

– I Follo?

– I hele etaten. Vi er en etat under omstilling, omstillingsavtalen omfatter også sluttpakker. Det er mange muligheter å diskutere.

Olafsen bekrefter at han har hatt samtaler med Odd Reidar Humlegård. Da boken «Politiledelse» ble lansert sto de to i tett passiar før Follo-mesteren senere innledet om sitt kapittel i boken. Der får blant annet POD og politikerne passene sine påskrevet. Senere skal de to ha hatt en samtale på telefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter spurte på boklanseringen Odd Reidar Humlegård om han var imponert over endringene i Follo, som Olafsen ledet og fortalte om.

– Ja, de kjenner vi meget godt, sa Humlegård, og svarte slik på spørsmål om Olafsen er ekskludert som politimester fordi han mangler mastergrad:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Aas: – Politifolk turte ikke å komme på dagens lansering

Humlegård ikke bak utlysningsteksten

– De kravene er det ikke jeg som har formulert til syvende og sist. Men det er en annen prosess, hvordan vi nå skal ansette politimestre. Det er vi midt i, sa Humlegård, og utdypet om de kommende endringene etaten står overfor når nærpolitireformen skal gjennomføres:

– Den jobben de har gjort der (i Follo, red. anm) er det politi-Norge nå skal gjøre. Olafsen har fått lov til å gjøre det. Det samme har Hordaland delvis fått. Det er noe vi nå skal gjøre bare i mye større målestokk. Endringen i Follo er veldig vektig å ha med seg. Men det skal gjøres en litt mer felles prosess nå, får vi tro, enn at de skal gjøre det på den måten som de gjorde det der.

Les også :Krise i nærpolitiet: – Det er fryktelig stygt

Politijuristene vil ha åpne lederstillinger

Politiadvokat Sverre Bromander er leder for Politijuristene, medlemsforeningen for alle jurister ansatt i politiet, namsfogdene og særorgan. I likhet med Politiets Fellesforbund var de invitert med da utlysningsteksten til de nye politimestrene ble formulert. Han sier det er andre enn ham som har bestemt at masterkravet i jus skulle med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men grunnen er at en politimester er leder av den lokale påtalemyndigheten. Vi beveger oss litt i farlig farvann om vi ikke sørger for at en politimester har juridisk kompetanse, sier Sverre Bromander.

Politidirektoratet kalte Politijuristene og Politiets Fellesforbund inn til et hastemøte da utlysningsteksten ble offentliggjort. Bakgrunnen var etter det ABC Nyheter kjenner til at PF raste mot formalkravene.

Bromander sier han ikke har noe mot den.

Påført av embetsverket

– Vi har ikke noe mot teksten slik den er nå. Samtidig er det viktig at lederstillingene er åpne for alle.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal formuleringen om jus/rettsvitenskap ha blitt påført av embetsverket i politiavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Som følge av Nærpolitireformen vil antallet politidistrikter fra nyttår være redusert til 12 fra 27. Bare to av politimestrene har beholdt sine stillinger, Ole Bredrup Sæverud i Tromsø og Hans Sverre Sjøvold i Oslo. Det knyttes stor spenning opp mot hvem som overtar Hordaland etter at Geir Gudmundsen så å si fikk fyken etter den skandaløse Monika-etterforskningen.

Søkere uten jus/rettsvitenskap

Arne Jørgen Olafsen (55)

Politimester i Follo fra 2006. Var før det sjef for Politiets Utlendingsenhet. Har jobbet som politikonstabel i Sandefjord og Oslo, politibetjent ved Overvåkningssentralen i Oslo og hatt verv som både sekretær og leder i Oslo Politiforening. Gikk ut fra Politiskolen i 1983, har første avdeling juss og tilleggsutdanning i administrasjon og ledelse fra høgskolesystemet.

Jon Steven Hasseldal (44)

Har befalsutdanning og eksamen fra Politiskolen. Har grunnfag i privatrett og offentlig rett samt høgskoleutdanning i offentlig administrasjon og ledelse. Han har videreutdanning fra Politihøgskolen i funksjonsrettet ledelse, ledelse og organisasjonsutvikling og topplederkandidatprogrammet.

Geir Ove Heir (57)

Politimester i Salten siden 2011. Har Hærens befalskole fra 1978, Politiskolens grunnkurs fra 1981/82, lederutdanning ved Høgskolen i Lillehammer og Politidirektoratets/Politihøgskolens topplederutdanning i Oslo fra 2009.