Meny

Ap i Tromsø har brukt 150.000 kroner på «redigert skryt»

<p>FOLKELIG FYR: - Noen ganger tenker jeg med meg selv at nå er du i overkant folkelig, sier ordførerkandidat Jarle Aarbakke i kjøpeportrettet. Dette er en skjermdump fra medier24.com fra før saken torsdag ettermiddag ble merket med at Arbeiderpartiet hadde betalt for den.</p>
FOLKELIG FYR: - Noen ganger tenker jeg med meg selv at nå er du i overkant folkelig, sier ordførerkandidat Jarle Aarbakke i kjøpeportrettet. Dette er en skjermdump fra medier24.com fra før saken torsdag ettermiddag ble merket med at Arbeiderpartiet hadde betalt for den.

Tromsø Arbeiderparti har brukt 150.000 kroner på PR-videoer og kjøpeportretter med sine to toppkandidater i regionavisen Nordlys. I tillegg har de fått hjelp av reklamebyrået Try, som Ap sentralt har betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er ikke alene om å lage videoer før valget. Arbeiderpartiet har fått prisvinnergrossist og Jens Stoltenbergs nære venn Kjetils Trys reklamebyrå til å lage flere for sine toppkandidater.

Aps totale valgkampbudsjett for 2015 er 15,5 millioner kroner.

Det omfatter produksjon og distribusjon av materiell i blant annet nettaviser og utendørsplakater.

– Men det viktigste vi gjør sentralt i kommune- og fylkestingsvalgene er at vi lager et rammeverk lokallagene kan tilpasse sine toppkandidater, sier kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet Pia Gulbrandsen til ABC Nyheter.

Try har laget to videoer med Ap-leder Jonas Gahr Støre, samt med byrådslederkandidatene i Bergen, Stavanger og altså Tromsø.

Les også : Avisbrann var humor, skrytevideo er informasjon

Les ansvarlig redaktør Anders Opdahls kommentar til Ap-reklamen og generalsekretær i Norsk presseforbund Kjersti Løken Stavrums reaksjon:

– Pressens troverdighet står på spill

Tøfler og lunt smil

I flere måneder har Nordlys’ nettlesere kunnet se og lese dem: Hjertevarme og nære portrettintervjuer med Aps ordførerkandidat Jarle Aarbakke og byrådslederkandidat Kristin Røymo – illustrert med private familiebilder og videoer, der de åpenhjertig forteller om sitt engasjement.

Aarbakke må imidlertid svare på noe som muligens kan oppfattes som kritikk: Sønnen sa en gang at han bare er «middels folkelig» – så legen, professoren og den tidligere rektoren ved Universitetet i Tromsø argumenterer så godt han kan for det motsatte.

– Jeg har jo møtt folk i de utrolige situasjoner i livet (her er ser vi et jovialt stillfoto av ham og partileder Jonas Gahr Støre), så jeg mener jo sjøl at jeg er utrolig folkelig, sier Aarbakke idet filmen zoomer inn på de slitte, folkelige Husfliden-tøflene hans.

TØFFELHELT: Jarle Aarbakkes tøfler står sentralt i kjøpeportrettet av ham laget av Nordlys Lab. Foto: Skjermpdump Nordlys
TØFFELHELT: Jarle Aarbakkes tøfler står sentralt i kjøpeportrettet av ham laget av Nordlys Lab. Foto: Skjermpdump Nordlys

– Noen ganger tenker jeg med meg selv at nå er du i overkant folkelig, sier Aarbakke i intervjuet, der han deler ut roser og forklarer ting med et «lunt smil» og «stille» forteller om da datteren døde av kreft.

Føling i fjæra

Byrådslederkandidat Kristin Røymo avbildes smilende i Tromsø sentrum, og vil du ha henne til å le hjertelig, skal du bare beskylde henne for å være sint.

– Klart jeg blir sint noen ganger. Jeg blir sint når jeg opplever urettferdighet, det er jo derfor jeg er politiker. Jeg blir sint på vegne av de som blir fratatt rettighetene sine, som vaskerne i kommunen. Men jeg er heldigvis ikke en sint person.

FORSIDEDAME: Kristin Røymo på fronte av Nordlys.no sammen med annet redaksjonelt stoff. Her er stoffet tydelig merket. Foto: Skjermdump Nordlys.no
FORSIDEDAME: Kristin Røymo på fronte av Nordlys.no sammen med annet redaksjonelt stoff. Her er stoffet tydelig merket. Foto: Skjermdump Nordlys.no

Hun er opptatt av barn og raushet, har dratt fisk med bestefaren, vært alenemamma og giftet seg i sommer med Maria, som hun poserer lykkelig i fjæresteinene sammen med på bryllupsdagen. Hun er alltid trygg på at det hun og Arbeiderpartiet vil er det beste.

– Ja, men ikke til det fanatiske. Jeg har en grunnleggende tro på den sunne fornuft, men i disse tider lar jeg meg overraske over at så mange med makt ikke bruker den, sier byrådslederkandidaten uten å nevne navn.

Kjøpt og betalt

Men det er ikke journalistene i Nordlys som har intervjuet politikerne – det er avisens eget reklamebyrå Nordlys Lab, som består av tre tidligere journalister og én med bakgrunn i markedsføring. Inntil torsdag var intervjuene usignerte, så ble de etter å ha ligget ut i lang tid plutselig tydelig merket med at innholdet var betalt av Arbeiderpartiet.

Innholdsmarkedsføring – eller content marketing – heter fenomenet, som er på full fart inn i kriserammede mediehus. Tromsø Ap er det aller første politiske partiet som har benyttet seg av dette.

– Vi synes det er en fremtidsrettet måte å gjøre ting på. Vi har begrensede midler, og måtte finne en måte å maksimere bruken på. Det er ingen andre i Nord-Norge som gjør det, sier fungerende leder Jarle Heitmann i Tromsø Arbeiderparti til ABC Nyheter.

Han sier de har markedsavdelingen i Nordlys som samarbeidspartner. De har laget intervjuene og videoen med Aarbakke. Røymos er laget av reklamebyrået Try.

– Det er et samarbeid vi har med partiet sentralt. Vi har betalt noe for filmen, men partiet sentralt har betalt mesteparten, opplyser Heitmann, men hverken han eller Gulbrandsen i Ap vil oppgi noen sum.

Les også: Prisen på skrytevideo: Fem politibetjenter i en uke

Redigert skryt?

150.000 kroner betaler Tromsø Ap Nordlys for produksjon og distribusjon. Tidligere brukte partiet avisannonser – og det kom ikke særlig rimeligere ut, ifølge Heitmann.

Oslos byrådslederkandidat Raymond Johansen tok denne uken til orde for å tillate politisk TV-reklame, som nå er forbudt. Det hadde ikke vært aktuelt for Tromsø Ap grunnet pris. Men de svært fornøyd med kjøpeportrettene.

– Ja, vi synes de er veldig fine. Det får vi tilbakemeldinger på. Vi får fortalt historien om kandidatene våre på en fin måte.

– Men det er ikke akkurat noe negativ der?

– Nei, det får du i et vanlig intervju med kritisk presse. Men vi har vært bevisst på i begge filmene at folk skal få vite om de litt negative sidene deres også, du har det med folkeligheten til Aarbakke. Og så tror folk at Kristin er sint. Vi adresserer mytene om dem.

– Er ikke dette strengt tatt redigert skryt?

– Det er Nordlys sin journalist, altså markedsavdelingens, som gjør intervjuet, han klarer å balansere det. Det hadde blitt et annet intervju om det redaksjonen i Nordlys gjorde det, sier Heitmann.

Les også: Lei negativ presse: Skryter av seg selv i 33 minutters offisiell video

Liker ikke Anundsen-videoen

– Det er ganske intimt. Ville de fortalt om slikt i et vanlig intervju?

– Det har litt å gjøre med settingen i sånne typer intervju. Man ville vært mer forsiktig å fortelle om nære ting i et intervju om politikk. Men skal du stille til valg, må du fortelle folk hvem du er. Da må man presentere seg sånn at våre velgere blir kjent med hvem som skal bli byrådsleder og ordfører. Vi er opptatt av å ha synlige kandidater. Jeg tror content marketing er noe veldig mange bruker ved valgene om to og fire år, sier Heitmann.

– Hva synes du om videoen justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) nylig la ut på regjeringens hjemmeside?

– Han gjør noe helt annerledes enn oss. Vi har faktisk fått en som er journalist til å gjøre det. Han har selv intervjuet sine underordnede. Det bør ikke en statsråd gjøre. Jeg synes ikke filmen var bra heller. Men hvis all reklame er god reklame, er den bra, sier han ironisk.

Jarle Heitmann mener folk skjønner at de har betalt for innholdet.

– Folk skjønner at det er vi som har sponset og betalt for det. Det kan muligens gå utover troverdigheten til mediene, men jeg tror folk skjønner det fordi siden blant annet har vår logo, og de vet det er mye sponset innhold. Men: Jeg er for at det skal merkes, sier Aps fungerende leder i Tromsø.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 – Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon
Siste nytt
16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15Verden– Et talende eksempel på hvordan det internasjonale samfunnet har brutt sine løfter til afghanske jenter06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien: – 3.000 ganger større enn jorden06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus