USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

Edward Snowden deltok i en videokonferanse tidligere i år.
Edward Snowden deltok i en videokonferanse tidligere i år. Foto: Marco Garcia / Ap

Oslo (NTB): USA sendte i 2013 beskjed til Norge om å pågripe Edward Snowden dersom han setter sin fot her i landet. Norske myndigheter sier de aldri svarte på brevet, men vil ikke svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer hit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK har fått tilgang til dokumenter fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet som hittil ikke har vært kjent.

– Hvis Edward Snowden på noen som helst måte forsøker å komme seg inn i Norge, ber vi dere om å varsle USAs ambassade. Deretter ber vi dere umiddelbart returnere ham til USA ved bruk av innreisenekt, utvisningsvedtak eller andre lovlige virkemidler, heter det i brevet til Utenriksdepartementet sommeren 2013.

Både kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet og statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet sier til NRK at deres departementer ikke har svart USA på henvendelsen.

– Snowden kommer ikke

Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde. President i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, Hege Newth Nouri, sier imidlertid til NRK at Snowden ikke kommer, fordi han ikke har fått garantier på at han kan reise til Norge uten å bli utlevert til USA.

Newth Nouri mener norske myndigheter burde ha støttet Bjørnson-Akademiets invitasjon til Snowden og sagt de ikke bryr seg om hva USA sier.

Norske myndigheter nekter å svare på om Snowden vil bli pågrepet dersom han kommer til Norge.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sier det ikke er overraskende at USA ber Norge pågripe Snowden, men at det er overraskende om Norge gjør noe annet enn å avvise press, sier han.

– Ikke overrasket

– Vi burde si at vi er en rettsstat, som på uavhengig og selvstendig grunnlag vil avgjøre dette, sier Solhjell, som legger til at han vil be regjeringen klargjøre om de har gitt amerikanerne et svar, og hva det svaret i så fall var, sier Solhjell.

Snowdens advokat, Ben Wizner sier han regner med at USA sendte lignende dokumenter til de fleste europeiske land og mange andre land.

Edward Snowden tok i 2013 med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter og forlot USA. Dokumentene delte han med ledende medier verden over, som avdekket massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Snowden har siden vært på flukt fra USA som har siktet ham for spionasje – og krever ham utlevert.