40 migranter funnet døde i båt utenfor Libya

Rundt 40 migranter er funnet døde i lasterommet på en båt utenfor Libya, opplyser den svenske kystvakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var mannskapet på det svenske fartøyet Poseidon som fant de døde. Mattias Lindholm i den svenske kystvakten sier til nyhetsbyrået AFP at de har reddet 439 personer fra båten.

– Dessverre var det rundt 40 døde i lasterommet. Vi holder på å overføre likene til Poseidon, sier Lindholm.

Det svenske skipet, som deltar i EUs grensesamarbeid Frontex, ble dirigert til stedet etter at det var mottatt nødsignaler.

Fire andre døde er også funnet på to overlastede gummibåter, melder den italienske kystvakten. Det bringer det totale dødstallet onsdag opp i minst 44.

Ukjent årsak

Tidligere i august omkom 49 migranter under dekk på et skrøpelig fartøy som forsøkte å ta seg fra Libya til Europa. De døde trolig av kvelning etter å ha pustet inn enten avgasser eller damp fra båtens drivstoff. Åtte menn ble pågrepet etter denne hendelsen.

Hva som er årsaken til onsdagens dødsfall, er ikke kjent.

Mange redningsaksjoner

En talskvinne for den italienske kystvakten sier det onsdag ettermiddag ble mottatt nødsignaler fra ti båter i vanskeligheter, alle i et område omkring 50 kilometer utenfor den libyske kysten.

Et italiensk kystvaktfartøy reddet 113 personer fra en gummibåt som luften delvis var gått ut av. Poseidon reddet tidligere på dagen 130 personer fra en annen gummibåt, og et handelsskip plukket opp 225 personer fra et annet fartøy.

Den irske kystvakten plukket også opp flere hundre personer. Midt på ettermiddagen hadde rundt 1.900 migranter blitt plukket opp totalt.

Ny patrulje

Så langt i år har mer enn 2.300 migranter omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet. Mer enn 100.000 migranter har klart å ta seg fram til Italia.

Det norske fartøyet Siem Pilot er blant dem som er satt inn for å bidra i redningsaksjonene i Middelhavet. Kripos opplyser at skipet siden juni har brakt 5.740 mennesker i havn, blant dem 50 omkomne. Siem Pilot skal etter planen bunkre ved Malta torsdag og reise ut på ny patrulje før helgen.

Personvernpolicy