USA: – Tyrkia blir snart med i luftkrigen mot IS

En tyrkisk F-16 på rullebanen Incirlik-basen. USA mener Tyrkia snart vil slutte seg til kampen mot ekstremistgruppa IS i Syria og Irak.
En tyrkisk F-16 på rullebanen Incirlik-basen. USA mener Tyrkia snart vil slutte seg til kampen mot ekstremistgruppa IS i Syria og Irak. Foto: Murad Sezer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Tyrkia er blitt enige om de «tekniske detaljene» i en avtale som skal integrere tyrkiske styrker i den amerikanskledede koalisjonen mot ekstremistgruppa IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil ta noen dager å sette disse ordningene ut i livet på operasjonelt nivå. Vi tror Tyrkia vil delta fullt ut så raskt som mulig, sier Pentagon-talsmann Peter Cook.

Cook sier USA også diskuterer grenseoperasjoner med NATO-landet Tyrkia.

USAs forsvarsminister Ash Carter har kritisert Tyrkia for å delta for lite i den USA-ledede operasjonen mot den såkalte Islamske staten (IS).

Landet gikk i juli med på å trappe opp innsatsen mot IS' krigføring i Syria og Irak og tillot også det amerikanske militæret å bruke flybasen Incirlik i sine operasjoner. Den tyrkiske innsatsen mot IS ser imidlertid ut til å være begrenset så langt. Tyrkiske styrker har imidlertid gjenopptatt kampen mot den militante delen av det kurdiske arbeiderpartiet PKK, og har gjennomført en rekke luftangrep mot gruppen.

PKK er alliert med de kurdiske militsene i Nord-Irak og Syria som har vist seg som en effektiv styrke mot IS.