Meny

Nord-Korea beklager, Sør-Korea stanser propaganda

Sørkoreanske soldater holder vakt ved en veisperring på Den store gjenforeningsbrua, som leder til landsbyen Panmunjom. Her ble våpenhvilen for Koreakrigen undertegnet i 1953, og her møttes nordkoreanske forhandlingsdelegasjoner til krisemøte i helgen. Foto: Kim Hong-ji / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea stanser propagandasendingene mot Nord, som beklager landmineeksplosjonene som såret sørkoreanske soldater. Naboene er også enige om å holde et nytt møte, enten i Pyongyang eller i Seoul.

Det er innholdet i avtalen Pyongyang og Seoul har blitt enige om for å løse den siste krisen på Koreahalvøya, opplyser Sør-Korea.

Avtalen er et resultat av over to dager lange forhandlinger for å løse krisen som oppsto etter ildutveksling og mobilisering ved grensa.

Regjeringstopper fra Seoul og Pyongyang møttes lørdag til krisemøte i grenselandsbyen Panmunjom etter at Nord-Korea hadde truet med å gå til krig på grunn av Sør-Koreas høyttalere.

Sør-Korea har hittil nektet å stanse propagandasendingene fra høyttalerne på grensa, men istedenfor å gjøre alvor av truslene, tok nordkoreanerne initiativ til å sette seg ved forhandlingsbordet.

Det store spørsmålet har vært hvordan partene skulle klare å komme fram til en slags avtale der ingen av dem taper ansikt. Svaret er altså at Nord-Korea har gått med på å beklage den siste tidens hendelser, mens Sør-Korea skal stanse sendingene på grensa klokka 12 tirsdag.

Våpenhvilebyen

Samtalene i grensebyen Panmunom – hvor våpenhvileavtalen ble undertegnet i 1953 – har pågått gjennom helgen.

Spenningen på Koreahalvøya har vært tiltakende etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen tidligere i august. Siden har Sør-Korea satt høyttalerne i sving, og torsdag skjøt Nord-Korea en granat fra en bombekaster i retning av høyttalerne. Sør-Korea svarte med noen runder artilleriild og satte sine egne styrker i beredskap.

Starten av den årlige militærøvelsen mandag med amerikanske og sørkoreanske soldater, som Nord-Korea hvert år lar seg provosere av, bidro til å øke spenningen.

Balansekunst

Samtidig gjorde USA det klart at landets 28.500 soldater i Sør-Korea står klar til å forsvare sin alliert dersom det skulle bli nødvendig.

På helgens forhandlingsmøte var Sør-Korea representert av gjenforeningsminister Hong Young-pyo og nasjonal sikkerhetssjef Kim Kwan-jin. Nord-Korea sendte sin øverste militærpolitiske mann – Hwang Pyong-so, som regnes som Kim Jong-uns nummer to, samt partisekretær Kim Yong-gon, som er sjef for forbindelsene sørover.

Det internasjonale samfunnet er blitt vant til Nord-Koreas særdeles aggressive form for diplomatisk og retorisk balansekunst, og selv om det alltid er en viss bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll, ser mange de siste dagenes krigshissing bare som et nytt forsøk fra Nord-Korea på å få oppmerksomhet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus