Meny

USA ber Tyrkia gjøre mer for å bekjempe IS

USAs forsvarsminister Ash Carter sier Tyrkia deltar altfor lite i kampen mot Den islamske staten (IS). Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister Ash Carter kritiserer Tyrkia for å delta for lite i den USA-ledede operasjonen mot den såkalte Islamske staten (IS). Tyrkia er mer opptatt av kampen mot kurderne.

Carter påpeker at Tyrkia i prinsippet har gått med på å slutte seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS, og ber tyrkerne om å sende jagerfly til den såkalte Air Tasking Order (ATO), den militære avdelingen som koordinerer luftangrepene.

– De må slutte seg til ATO, og de må jobbe mer for å kontrollere grensen sin mot Syria. Og det har vi gjort klart for dem, sier Carter og legger til at IS fortsatt er fullt i stand til å frakte krigere og utstyr over grensa fra Tyrkia til Syria.

Mer opptatt av PKK

I juli gikk Tyrkia med på å trappe opp innsatsen mot IS' krigføring i Syria og Irak og tillot det amerikanske militæret å bruke flybasen Incirlik i sine operasjoner.

Men den tyrkiske innsatsen mot IS har så langt vært begrenset, og det virker som Tyrkia er mer opptatt av å bekjempe de kurdiske separatistene PKK sørøst i landet, som står nær USAs nærmeste allierte på bakken mot IS, de syriske kurderne.

De fleste tyrkiske flyangrepene har hittil vært rettet mot PKK, som Tyrkia anser for å være en terroristbevegelse.

Bare kurderne er effektive

Carter forsvarer den amerikanske strategien mot IS, som innebærer opplæring og trening av lokale styrker parallelt med luftstøtte, det vil si bombing av IS.

USAs luftkampanje har bidratt til å bremse IS' framgang, men det er bare de kurdiske styrkene i Nord-Irak og Syria som har hatt framgang mot IS på bakken, nettopp de samme styrkene som er alliert med PKK i Tyrkia.

Irakiske regjeringsstyrker og syriske opprørsstyrker som er trent av USA, har vist seg som ineffektive.

– Jeg er trygg på at vi skal lykkes i å tilføye IS nederlag, og at vi har den rette strategien. Men det er komplisert, ikke bare i Irak, men også i Syria, sier Carter.

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus