Meny

Sør-Korea venter angrep på høyttalerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Korea utelukker ikke at nordkoreanske styrker vil skyte mot noen av høyttaleranleggene når fristen for å slå dem av utløper lørdag

Det er Nord-Korea som krever at den høylytte propagandavirksomheten skal innstilles innen kl. 17 lokal tid lørdag, en frist myndighetene i Seoul ikke har tenkt å etterkomme. Den nordkoreanske leder Kim Jong-un har satt sine styrker i krigsberedskap for å markere alvoret.

Den siste runden i liksomkrigen mellom Nord og Sør startet torsdag da det fra nordkoreansk side ble sendt av gårde et prosjektil i retning av et høyttaleranlegg som døgnet rundt pumper ut propaganda myntet på koreanerne i nord.

Bakgrunn: Ekspert vil ha nordisk freds­ini­tia­tiv på Korea­halv­øya

Svar på tiltale

Sør-Korea svarte med å fyre av flere runder med artillerigranater. Prosjektilene fra begge sider falt ned i den demilitariserte sonen (DMZ) som strekker seg fire kilometer langs hver side av selve grenselinjen. Ingen mennesker ble skadd.

Sør-Koreas viseforsvarsminister Baek Seung-joo sa fredag at myndighetene i Seoul regner det som sannsynlig at Nord-Korea vil skyte mot noen av de 11 anleggene som er satt opp sør for DMZ. Han sa ingenting om hvordan regjeringen i sør vil reagere, men gjorde det klart at sendingene vil fortsette.

Nord-Korea har truet med militære tiltak, dersom ikke anleggene slås av innen kl. 17 lørdag lokal tid (kl. 10 norsk tid). Det nordkoreanske telegrambyrået KCNA melder at Kim har gitt sine grensestyrker ordre om å være kampklare for et overraskelsesangrep.

Ikke ukjent

Observatører sier at den aggressive ordbruken ikke er et ukjent fenomen, men at 48-timersvarselet, som ble sendt over den direkte militære kommunikasjonskanalen, var uvanlig konkret i formen.

Viseforsvarsministeren sa i nasjonalforsamlingen i Seoul at sendingene vil fortsette, dersom ikke Nord-Korea tar ansvar for og beklager en landmineeksplosjon nylig, der to sørkoreanske soldater ble sterkt skadd like ved DMZ.

Sørkoreansk fjernsyn viste bilder av en uniformskledd president Park Geun-hye i møte med landets militære ledere. Presidenten forsikret at ingen provokasjoner fra nord vil bli tolerert.

Direkte skuddveksling over grenselinjen forekommer svært sjelden, ifølge observatører, da begge parter erkjenner faren for at en episode kan komme ut av kontroll, med potensielt katastrofale følger.

USAs forpliktelse

USA oppfordrer ledelsen i Pyongyang til å avstå fra ytterligere eskalering og understreker amerikanernes forpliktelse til å forsvare Sør-Korea. Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap siterer anonyme regjeringskilder som sier at det er indikasjoner på at Nord-Korea snart vil avfyre kortdistanseraketter.

Det har skjedd ofte at raketter sendes ut over havet i forbindelse med den store, årlige militærøvelsen, der titusener av soldater fra Sør-Korea og USA deltar. Øvelsen pågår i disse dager, og oppgaven er – som alltid – å slå tilbake et tenkt nordkoreansk angrep.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus