Skattejegere med utrolig funn verdt over 35 millioner kroner

De tre amerikanerne jublet høyt da de fant gullmyntene. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fant 300 år gamle gullmynter fra spansk skipsforlis. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ivrige skattejegerne dykket på jakt etter mynter utenfor kysten av Florida da de kom over det enorme funnet på hele 350 spanske gullmynter.

Skatten er beregnet til å være verdt 4,5 millioner dollar, i overkant av 35 millioner norske kroner, og stammer fra et spansk skipsforlis i 1715.

Skipet var på vei fra Cuba til Spania da de møtte på en orkan utenfor Florida-kysten. Hundrevis av gullmynter, deriblant flere sjeldne og ekstra dyrebare kongelige mynter, har ligget så urørt på havets bunn at de nesten ser helt nye ut.

– Det er helt utrolig at de ikke har tatt mer skade av saltvannet og de store strømningene, sier én av tre skattejegere, 51 år gamle William Bartlett, til Reuters.

Se også: Dykker fant sjelden skatt på havets funn

Finner'n er ikke vinner'n

Det er gledelig å oppdage en slik skatt, men de tre mennene som fant gjemmestedet til myntene får ikke beholde dem selv. Skipsvraket tilhører nemlig en annen amerikaner, Brent Brisben, som har startet opp et selskap kalt 1715 Fleet – Queen's Jewels på jakt etter de dyrebare myntene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De mest sjeldne av myntene, «de åtte escudos», skulle fraktes til spanskekongen sommeren 1715, forteller Brisben, som selv aktiviserte de tre dykkerne i jakten på skatten.

Les også: Familien skulle bytte gulvet, fant eldgammel «skatt»

Sier det bare er en hobby

Dykkerne befant seg på én av Brisbens mange båter da de oppdaget myntene på grunt vann.

– Jeg dykker for moro og har ingen interesse i å beholde skatten selv, sier Bartlett, men i en kontrakt med Brisbens selskap har han rett på en ikke-oppgitt sum, ifølge Reuters.

Mange Florida-baserte skattejegere dykker under kontrakt med selskap som 1715 Fleet – Queens Jewels, som gir dem rett på en viss andel av funnet, etter at staten Florida har krevd sine 20 prosenter av summen.

Brent Brisben kjøpte opp de spanske skipsvrakene fra arvingene etter den verdenskjente skattejegeren Mel Fisher.

Se også: Politiet fant eldgammel skatt på havets bunn