Stortinget skeptisk avventende til elektrosjokkvåpen

Se utdrag fra onsdagens pressekonferanse.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elektrosjokkvåpen er langt fra noe ufarlig alternativ til generell bevæpning av politiet, understreker en samlet opposisjon på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forlengelsen av den midlertidige bevæpningen som justisminister Anders Anundsen (Frp) varslet onsdag, er ingen begeistret for.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har gitt Politihøgskolen oppdrag å utrede muligheten for å bruke elektrosjokkvåpen som et kompenserende tiltak for generell bevæpning.

– Det er ikke slik at det fullt ut kan kompensere for det våpenet vi bruker i dag, men det kan kanskje likevel settes inn som et alternativ hvis trusselbildet ikke endrer seg, sa Humlegård under en pressekonferanse onsdag.

Les også: Robert Mood reagerer på politiets bevæpning

Justispolitikerne Jenny Klinge (Sp), Iselin Nybø (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er samstemte i at en slik utredning burde vært satt i gang for lenge siden.

Skeptiske på Stortinget

Det betyr ikke uten videre at de gir tommelen opp:

– Vi er opptatt av en skikkelig utredning og vurdering først, det er også noen negative sider ved elektrosjokkvåpen, som på ingen måte er ufarlig, sier Nybø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme tilnærming har Arbeiderpartiet:

– Frp har i flere år vært alene om å være pådriver for å innføre elektrosjokk våpen i norsk politi. At Anundsen nå vil igangsette en utredning av dette, må vi ta til etterretning, og vi vil sette oss nøye inn i resultatene når de kommer, sier Aps justispolitiske talsperson Hadia Tajik.

SV er mest skeptiske:

– Elektrosjokkvåpen kan senke terskelen for bruk av kraftig vold og er spesielt risikofylt når de brukes mot folk med dårlig helse og rusmisbrukere. Også Amnesty International deler vår skepsis, sier partiets nestleder Bård Vegar Solhjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forlenger bevæpningen

Samtidig opplyste Anundsen at han forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet, som har vart siden november i fjor, til 15. oktober.

Bakgrunnen er at PST mener trusselen fra fremmedkrigere og sympatisører av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), er like stor i dag som i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Urovekkende, sier Solhjell. SV har foreslått i Stortinget at midlertidig bevæpning ut over et år, må godkjennes av Stortinget.

Også de andre partiene møter forlengelsen med bekymring:

– Det bekymrer meg veldig. Når situasjonen er slik, er jeg er opptatt av at vi må finne alternativer til bevæpning, sier Nybø.

– Utfordringen er å møte dette trusselbildet uten at politiet konstant må gå med skarpladde våpen, sier Ropstad.

Vådeskudd

Siden den midlertidige bevæpningen trådte i kraft, er det blitt avfyrt flere vådeskudd. Slike hendelser skal fra nå av rapporteres til Politidirektoratet og Justisdepartementet.

– Vi gjør det vi kan for å redusere vådeskudd, og vil sannsynligvis i løpet av uka ha en bedre oversikt over antall vådeskudd totalt sett den siste tiden, sier Humlegård.

Politidirektøren understreker imidlertid at politiets bruk av våpen i trusselsituasjoner ikke har økt under den midlertidige bevæpningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

15 terrorangrep

PST-sjef Bjørnland sier IS i fjor høst oppfordret sine sympatisører til å gjennomføre hevnangrep mot USA og deres koalisjonspartnere, herunder Norge, som en reaksjon på militæroperasjoner i Syria og Irak.

– Etter ISILs oppfordringer høsten 2014 er det, i et konservativt anslag, gjennomført 15 terrorhandlinger i vestlige land, hvorav sju har vært rettet mot politiet og fire har hatt politi som primærmål, sier Bjørnland.