Aas: – Politifolk turte ikke å komme på dagens lansering

<p>UENIGE: Men nå beklager politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) at tidligere politimester Torbjørn Aas oppfattet ham feil. – Det var ikke meningen, sier Humlegård. – Jeg tror vi begge er omforent om at det blir en uenighet mellom oss. Men han er helt enig at han har sagt det jeg sa her, sier Torbjørn Aas.</p>
UENIGE: Men nå beklager politidirektør Odd Reidar Humlegård (til venstre) at tidligere politimester Torbjørn Aas oppfattet ham feil. – Det var ikke meningen, sier Humlegård. – Jeg tror vi begge er omforent om at det blir en uenighet mellom oss. Men han er helt enig at han har sagt det jeg sa her, sier Torbjørn Aas. Foto: Kristine Brunmark / ABC Nyheter

På første rad satt politidirektør Odd Reidar Humlegård og fikk nytt skyts fra eks-politimester Torbjørn Aas midt i fleisen da boken «Politiledelse» ble lansert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Scenen var surrealistisk: I et smekk fullt auditorium sto den ene etter den andre fra politietaten og pepret kongerikets mektigste polititopp med påstander om at etaten er herjet av fryktkultur og mangel på takhøyde.

– Vi må ha større åpenhetskultur enn det vi har i dag, innledet Grete Lien Metlid, leder for seksjonen for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

– Det er manglende takhøyde og ingen interesse for motforestillinger. Det er ikke ledelseskultur som inviterer til nytenkning, sa tidligere leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Han avsluttet med å kalle prosessen i forkant av politireformen som udemokratisk – siden politidirektøren både satt i Politianalyseutvalget og skrev høringsuttalelsen om den etterpå.

Men kritikken var bare begynnelsen. Sist på talerstolen var Vest-Finnmarks tidligere politimester Torbjørn Aas, som hevder Humlegård forsøkte å gi ham munnkurv i forkant av Stortingets 22. julihøring.

Les også: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

Åpenhet en kjepphest

Etter ramsalt refs fra politisk hold, har politidirektøren nærmest rett ut sagt at Aas lyver. I går endte en mer ydmyk Humlegård med å beklage at han kan ha blitt misforstått. «Det var ikke meningen».

Aas – som nå er administrerende direktør for Finnmarkssykehuset - fortalte til over 100 fremmøtte hos Gyldendal at åpenhet er en kjepphest for ham, et helt nødvendig grunnlag for at politiet skal kunne ivareta sin rolle som demokratiets vokter og gi trygghetsfølelse. Han fortalte at komiteen inviterte ham til 22. julihøringen fordi de ønsket følgende, ifølge brevet de sendte ham:

«(I) tillegg ønsker komiteen å høre representanter fra politiet som kan belyse politiets virksomhet og utfordringer fra et annet ståsted enn de som var mest berørt av hendelsene 2011, jfr. kultur, holdninger mv. er en del av problemstillingene som ligger til grunn for høringen».

Han gjentok – slik ABC Nyheter skrev i sommer – at Humlegård i klartekst ga beskjed om at han og flere med ham mente at det ikke var Aas som burde bli innkalt til den høringen.

Aas mener det fortsatt er en vei å gå – og fyrte av:

– Fortsatt frykt

– Et ferskt, konkret eksempel på at det fortsatt er en utfordring i norsk politi når det kommer til kultur for åpenhet, og det er faktisk relatert til dagen i dag med dere som sitter her: Jeg har fått informasjon til meg om at det er folk høyt i politiet som ikke vil være her i dag fordi de frykter for konsekvensene. Det er ikke all right, sa Torbjørn Aas.

Leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap) sier hun selv har fått henvendelser fra politifolk som vil varsle om ukultur:

VARSLET. Leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap) sier hun selv har fått henvendelser fra politifolk som vil varsle om ukultur. Her hilser hun på Odd Reidar Humlgård, som peker på Torbjørn Aas og tidligere PF-leder Arne Johannessen. Foto: Kristine Brunmark / ABC Nyheter
VARSLET. Leder i Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap) sier hun selv har fått henvendelser fra politifolk som vil varsle om ukultur. Her hilser hun på Odd Reidar Humlgård, som peker på Torbjørn Aas og tidligere PF-leder Arne Johannessen. Foto: Kristine Brunmark / ABC Nyheter

– Når så erfarne personer tar opp dette, mener jeg vi også politisk må ta det på alvor. Jeg har opplevde selv i noen sammenhenger at menige polititjenestemenn- og kvinner tar kontakt og deler erfaringer, men alltid presiserer at det ikke må videreformidles at de har tatt kontakt, eller at de har hatt erfaringer å dele. Det mener jeg er bekymringsverdig. Den eneste måte vi politisk og som komité kan bidra til å utstyre politiet på best mulig måte, er at de som er i situasjonene har mulighet til å fortelle om dem, sier Tajik til ABC Nyheter.

Hun reagerer sterkt på at politiansatte skal ha holdt seg unna, som Aas hevder:

– Det er veldig alvorlig. Hvis det er sånn for politiledere høyt oppe, så sier det også noe om hvordan det er for dem som har mer alminnelige roller i norsk politi. Og erfaringene fra alle nivåer i norsk politi er nyttig og nødvendig å få på bordet for at man skal kunne møte politiet på den måte de trenger og utstyre de med det de trenger, sier Tajik.

– Det Aas sier: Han ble kalt inn av komiteen, og så fikk han munnkurv. Det har Humlegård tilbakevist. Hvem skal vi tro på her? Har du gjort deg opp en oppfatning?

– Det er bare de som befant seg i det rommet den dagen – som Aas beskriver og Humlegård tar avstand fra – som vet. Jeg kan bare si at det Torbjørn Aas beskriver, dessverre sammenfaller med det andre ledere i politietaten har sagt i andre sammenhenger.

– I møter med justiskomiteen?

– Ja, bekrefter lederen av Stortingets justiskomité.

Les også: Ord mot ord mellom polititopper

– Så rart

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at han selvsagt er opptatt av at det skal være takhøyde i etaten. Han vil ha friske diskusjoner på ledermøtene sine.

– Du må våge å gi kritikk, og du må våge å få kritikk, sier han til ABC Nyheter.

Han er overrasket over at politifolk ikke skal ha turt å møte opp på lanseringen.

– Hva er det man skulle frykte av dette? Det blir rart for meg å høre på, sier Humlegård.

Torbjørn Aas og Odd Reidar Humlegård er enige på ett punkt: At de ikke er enige om hva som skjedde i møtene forut for 22. julihøringene. Politidirektøren sier han forstår det han kaller «den første delen» av kritikken, punktet om at Aas ble utfordret på om han virkelig ville stille.

– Det vi sa: Vi må passe på at vi er enige, vi må passe på å snakke sant, vi må passe på å snakke om det vi egentlig har greie på og det vi har ansvar for. At han har opplevd det som at han ikke var ønsket, det respekterer jeg, det beklager jeg, det var ikke meningen. Jeg hadde ikke noe interesse i det, eller noen andre der, for han kom med et budskap som ikke vi hadde noen grunn til å frykte, utdyper Humlegård.

– Har vært krevende

Men han tilbakeviser at han skal ha bedt ham svare «ingen kommentar» gjentatte ganger.

– Det ville fremstå som et ganske tåpelig og dårlig råd.

– Er dette omdømmeødeleggende for politietaten? Tunge politikere har kritisert deg?

– Ja, jeg synes det har vært krevende, det må jeg innrømme. Skal man diskutere dette, er presisjonsnivået viktig. Nok en gang: Jeg forstår den ene delen av dette og hvordan han opplevde det, og det har jeg beklaget, sier Humlegård, og legger til:

– Den andre delen kjenner ikke jeg meg igjen i. Aas har selv innrømmet at det høres rart ut at han skulle si «ingen kommentar» i en time. Da må han ha misforstått det. Men det ble etterlatt et inntrykk av at jeg skulle ha en egeninteresse av at han ikke skulle møte på Stortinget.

Først i dag – seks uker etter at ABC Nyheter avdekket hva Aas skrev – kommenterer justisminister Anders Anundsen (Frp) det som fremkommer kapittelet.

– Jeg legger til grunn at de som blir invitert til å delta i høringer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen møter til høring. For øvrig har jeg ingen kommentarer til hva som måtte ha forekommet på interne møter i perioden før jeg tiltrådte som justis- og beredskapsminister, sier Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Sjefene har snakket sammen

Humlegård vedgår at han og Anundsen har diskutert dette – trass i statsrådens taushet overfor mediene. Anundsen ledet også kontrollhøringene i 2012.

– Ja, vi har hatt en god dialog i sommer, og jeg har også snakket med ham om dette, sier Humlegård.

– Hvem juger, Torbjørn Aas?

– Jeg har snakket med Humlegård, og vi er enige om at vi har en helt ulik oppfatning av hva som er blitt sagt. Jeg tror vi begge er omforent om at det blir en uenighet mellom oss. Men han er helt enig at han har sagt det jeg sa her, sier Torbjørn Aas.

Aas sier han har fått enormt mange henvendelser fra folk i politisystemet som ønsker at dragsuget av det som kanskje virvles opp nå blir brukt til å utvide horisonten og muligheten til å ytre seg.

– Tror politikerne på deg?

– Jeg opplever definitivt at de tror på meg. Det er selvfølgelig veldig all right. Det som er vel så viktig: Jeg opplever at de tar det viktige og konkrete poengene på hva dette faktisk betyr, som jeg prøver å drøfte litt, og se det i et politirolleperspektiv.

Trist at Humlegård ikke takket

Tidligere PF-leder Arne Johannessen fikk fra den fullsatte salen mye skryt for sin innledning. På vei ut gir den nåværende lensmannen strykkarakter til Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter:

– Jeg synes det er litt trist at når man har en så viktig lansering, så mye folk, så tydelige tilbakemeldinger, at politidirektøren ikke benytter sjansen til å takke for boken, takke for et viktig bidrag i debatten om lederutvikling – selv om han sikkert ikke er enig i alt som står der. Det er faktisk alminnelig høflighet å takke for et viktig bidrag som kan være med på å løfte norsk politi. Dette handler faktisk om å ha litt teft.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55 16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52 Deila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36 Trump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35 VG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31 Trump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29 To personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13 PST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41 Chile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35 Profilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34 12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30 Hauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58 90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58 Aviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36 Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35 Politiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52 Moxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28 Riksrettsdebatten i Washington er i gang14:10 Det er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09 Trump ber Thunberg slappe av14:06 Haaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06 Mattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23 Det politiske kaoset i Israel fortsetter12:09 Italiensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08 Ansettelsesstopp hos Nordea11:43 Nordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39 Slutt for Drammen travbane etter 64 år11:29 Presidentvalg til store protester i Algerie11:28 Seks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03 To politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02 Valget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Flere skadd i brann på russisk hangarskip09:59 Sjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Granskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne
Siste nytt
22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten17:55Norge16 måneder gammel jente fra Tromsø er overført fra Rikshospitalet til UNN17:52SportDeila signerte ny kontrakt med Vålerenga17:36PengerTrump-tweet ga opptur på Oslo Børs17:35SportVG: Fotballspillere utestengt for vold, spilte likevel17:31PengerTrump: USA og Kina svært nær en handelsavtale17:29VerdenTo personer skutt i Hässleholm i Sverige17:13NorgePST bekrefter norsk kobling til terrorsaken i Danmark16:41VerdenChile bekrefter vrakfunn fra savnet militærfly16:35NorgeProfilert realitydeltaker dømt til fengsel for voldtekt16:34Kultur12. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 200916:30PengerHauglie: – Jeg tar Nav-rapporten på alvor15:58Norge90 dagers fengsel for elgjeger som skjøt ulv15:58SportAviser: Napoli med muntlig bud på Berge15:36NorgeAbelprisen økes med 1,5 millioner kroner15:35NorgePolitiet henlegger sak etter funn av dødt foster14:52PolitikkMoxnes: – Nav-skandalen er et resultat av en villet politikk14:28PolitikkRiksrettsdebatten i Washington er i gang14:10PengerDet er blitt billigere å fly enn å ta buss, taxi og båt14:09VerdenTrump ber Thunberg slappe av14:06SportHaaland planlegger egen framtid, spiller ikke for Salzburg lørdag14:06NorgeMattilsynet: – Vi ser svært alvorlig på funnene i rapporten12:23PolitikkDet politiske kaoset i Israel fortsetter12:09PolitikkItaliensk opposisjonsleder etterforskes for maktmisbruk12:08PengerAnsettelsesstopp hos Nordea11:43SportNordlie: – Det ville vært en ære å få fortsette11:39SportSlutt for Drammen travbane etter 64 år11:29PolitikkPresidentvalg til store protester i Algerie11:28VerdenSeks menn og to kvinner terrorsiktes i Danmark11:03NorgeTo politibetjenter avhørt etter å ha skutt kvinne i Halden11:02PolitikkValget som vil avgjøre Storbritannias framtid10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenFlere skadd i brann på russisk hangarskip09:59NorgeSjåfør døde etter påkjørsel på E6 i Trondheim09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeGranskning: Flere interne Nav-varsler ble ikke fulgt opp09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00PengerCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00PolitikkVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56PolitikkFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45PolitikkEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00PolitikkMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Kultur20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36PolitikkDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56PengerSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38PolitikkIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportHaaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus