Ord mot ord mellom polititopper

OPPVASK: Politimester Torbjørn Aas (bak til v.) i samtale med politimester Sissel Hammer fra Nordre Buskerud under politisjefmøtet på Gardermoen i august 2012. Foran Oslos politimester Anstein Gjengedal. Alle tre var i forberedene møter i Politidirekoratet før høringen.
OPPVASK: Politimester Torbjørn Aas (bak til v.) i samtale med politimester Sissel Hammer fra Nordre Buskerud under politisjefmøtet på Gardermoen i august 2012. Foran Oslos politimester Anstein Gjengedal. Alle tre var i forberedene møter i Politidirekoratet før høringen. Foto: Terje Bringedal / VG
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård hevder langt på vei at eks-politimester Torbjørn Aas lyver om at han skal ha blitt forsøkt pålagt munnkurv før Stortingets 22. juli-høring. I dag møtes de to for første gang siden desember 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ord vil stå mot ord på lanseringen av «Politiledelse» i ettermiddag, der Odd Reidar Humlegård til ABC Nyheter bekrefter at han stiller.

I sitt kapittel i boken som imøteses med enorm interesse internt i etaten, hevder Vest-Finnmarks tidligere politimester at Humlegård & Co. i POD ba ham takke nei til å stille da han informerte dem om at han var innkalt til kontroll- og konstitusjonskomiteens høring om 22. juli-terroren i november 2012.

«Jeg ble i klartekst fortalt at det var andre enn meg som hadde noe å tilføre saken, og som burde ha blitt innkalt i stedet. Dersom jeg til tross for dette skulle velge å stille opp, ble jeg gjentatte ganger oppfordret til å besvare alle spørsmål fra komiteen med at jeg ikke hadde noen kommentar.», skriver Torbjørn Aas.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ledet høringene. Nå er han den Humlegård og POD rapporterer til. Etter en lang sommerferie kommenterer han omsider det som fremkommer i boken:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg legger til grunn at de som blir invitert til å delta i høringer i Kontroll- og konstitusjonskomiteen møter til høring. For øvrig har jeg ingen kommentarer til hva som måtte ha forekommet på interne møter i perioden før jeg tiltrådte som justis- og beredskapsminister, sier Anders Anundsen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Politimester: – POD ba meg tie i Stortingets kontrollhøring om 22. juli

Hevder ingen kjenner seg igjen

Da ABC Nyheter avslørte påstandene fra Aas tidligere i sommer, reagerte øvrige daværende medlemmer av komiteen med vantro: «Respektløst», «dårlig dømmekraft» og «100 prosent uakseptabelt» var karakteristikker om de påståtte forsøkene på å kneble en offentlig embedsmann fra blant andre Per Kristian Foss (H), Martin Kolberg (Ap) og Per Kristian Lundteigen (Sp).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veldig grovt, sa Trine Skei Grande (V), mens justiskomiteens nåværende leder Hadia Tajik (Ap) sa at hun ønsker seg flere som Aas i etaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Odd Reidar Humlegård bekreftet at de kalte Aas og de andre fra politiet som var innkalt til komiteen inn til forberedende møte i POD før høringene. De var blant annet svært usikre om hvorfor Aas fra Finnmark – som ikke hadde noen rolle under 22. juli-terroren – var kalt inn.

Etter det ABC Nyheter kjenner til var Aas i to møter - mens Humlegård referer til kun ett.

Humlegård sier nærmest i klartekst at Aas lyver om hva som skjedde i dette møtet.

– Ingen andre som satt i dette møtet kjenner seg i igjen i Torbjørn Aas' historie, sa Humlegård tidligere i sommer til Dagbladet.

Les også: Tajik: – Jeg ønsker meg flere som politi­mes­ter Torbjørn Aas

Gjengedal: – Har ikke snakket med Humlegård

Anstein Gjengedal var politimester i Oslo da bomben gikk av i Regjeringskvartalet i 2011. Han var også til stede i de forberedende møtene. Men avkrefter at Humlegård har vært i kontakt med ham for å høre om han kjenner seg igjen i det Aas skriver:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg har ikke snakket med Humlegård om det Aas har sagt, sier Anstein Gjengedal til ABC Nyheter.

– Hvordan kan han si at ingen andre kjenner seg igjen da?

– Det vet jeg ikke. Men jeg husker Politidirektoratet var opptatt av hva Torbjørn Aas skulle si: Hadde han informasjon vi andre ikke hadde. POD lurte på hva han bygde sine uttalelser i det offentlige rom på; var det vurderinger eller fakta, sier Gjengedal, og bekrefter at de hadde flere forberedende møter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv opplevde han ikke at han fikk munnkurv.

– Som politimester lar du deg ikke diktere til hva du skal si. Jeg måtte si hva jeg opplevde fra mitt ståsted. Det er stortingsmedlemmene som spør, understreker Gjengedal.

Han trekker frem et punkt han tok opp under høringene som POD etterpå sa seg uenige i: Etter Øvelse Oslo i 2006 øvde politiet på at det var eksplosjoner flere steder i hovedstaden – altså et fiktivt terrorangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I evalueringen etterpå påpekte vi at operasjonssentralen i Oslo var for liten, for dårlig utrustet og manglet fasiliteter. Dette fikk vi aldri svar på fra POD tross i flere purringer – og det sa jeg rett ut i høringen at vi ikke fikk. Jeg lot meg ikke diktere, sier den tidligere politimesteren.

POD svarte omsider at det var Oslos eget ansvar å sørge for gode nok fasiliteter. Purringene er for øvrig tatt over at Gjengedals etterfølger Hans Sverre Sjøvold, som i nye brev til POD har slått alarm om at hovedstaden ikke er tilstrekkelig rustet for terrorangrep.

Les også: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

I boken «Politiledelse», redigert av politiforskerne Stig O. Johannessen og Rune Glomseth, har 21 erfarne og kjente politiledere, forskere og journalister, samt en tidligere Høyesterettsdommer, bidratt. Politidirektoratet takket nei til å bidra.