SuSuu Kyi vil samarbeide med Myanmars avsatte leder

Aung San Suu Kyi ble fraranet valgseieren av de militære etter at NLD vant valget i 1990. 8. november skal det holdes nytt valg i Myanmar, men dagens grunnlov hindrer Suu Kyi fra å stille til valg som president.
Aung San Suu Kyi ble fraranet valgseieren av de militære etter at NLD vant valget i 1990. 8. november skal det holdes nytt valg i Myanmar, men dagens grunnlov hindrer Suu Kyi fra å stille til valg som president. Foto: Soe Zeya Tun / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myanmars opposisjonsleder Aung San Suu Kyis parti vil samarbeide med den avsatte lederen av landets regjeringsparti, Shwe Mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nå tydelig hvem som er fienden og hvem som er alliert, sa Suu Kyi da hun tirsdag ble spurt av journalister om Shwe Manns avsettelse betyr at hun har mistet en alliert.

– Nasjonalligaen for demokrati vil jobbe med vår allierte, legger hun til.

Fredsprisvinneren sa også at endringene i regjeringspartiet trolig vil være en fordel for hennes parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) i valget i november.

Suu Kyi møtte USDP-leder Mann, som også er parlamentspresident, mandag. Mann anses som en relativt reformvennlig politiker og skal ha blitt avsatt delvis på grunn av sitt forhold til ledere i andre partier.

Det skapte stor uro blant observatører da president Thein Sein sist uke tvang Mann til å gå av etter at soldater omringet partihovedkvarteret i Naypyidaw. Det skjer midt i en strid om hvilke kandidater som skal stille til valg i november – Myanmars første frie valg på 25 år.

Suu Kyi sier hun er bekymret for valget som følge av den siste ukes uro.

– Folk er bekymret. Vi er alle ansvarlige for det, sier hun.