Ungdomspolitikerne i Arendalsuka:Olje-slag da ungdomspolitikerne barket sammen i Arendal

ARENDALS-DEBATT: Mani Hussaini (AUF, til venstre) møtte motbør fra Kristian Tonning Riise (Unge Høyre) og Atle Simonsen (Fremskrittspartiets Ungdom). Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
ARENDALS-DEBATT: Mani Hussaini (AUF, til venstre) møtte motbør fra Kristian Tonning Riise (Unge Høyre) og Atle Simonsen (Fremskrittspartiets Ungdom). Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini ønsker en rask utfasing av oljevirksomheten i Norge og møtte kraftig motbør fra Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom i Arendal-debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er Arendalsuka:

Arendalsuka er en årlig arena hvor nasjonale aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og fremtid.

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati.

Arendalsuka går i år av stabelen fra 12. til 17. august.

Se programmet her

Arendalsuka har vært arrangert siden 2012, og har blitt inspirert av den svenske Almedalsveckan.

Kilde: Arendalsuka

ARENDAL (ABC NYHETER): –Vil det være igjen oljevirksomhet i Norge om 20 år dersom dere får det som dere vil?, spurte debattleder Kjetil Løseth da stortingspartienes ungdomspolitikere møttes til den første store debatten i Arendalsuka onsdag kveld.

– Vi skal ha faset den så godt som mulig ut da. Vi har klimahensynet på den ene siden, leder i Fremskrittspartiets Ungdom Atle Simonsen og partileder Siv Jensen på den andre, svarte Mani Hussaini, leder i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF.

Der er han på linje med leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, som likevel priset seg lykkelig over å ha fått Frp i stedet for Ap i regjering.

– Jeg er veldig uenig med Frp i klima og mijø. Men hva er verst? Et parti som sier de er for miljø, men ikke gjør noe, eller et parti som ikke bryr seg om det, men gjør mye? spurte Hustveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siv Jensen: – Ta opp hver dråpe olje!

– Ikke kapp beina av 210.000 arbeidsplasser

– Om 20 år kommer Norge fremdeles til å drive med oljeutvinning. Og det er bra, slo Fremskritts-ungdommens leder Atle Simonsen derimot fast.

– Det er 210.000 ansatte i denne næringen, som enkelte her ikke ønsker skal ha en jobb å gå til, la FpU-lederen til.

Det fikk lederen av Grønn Ungdom, Anna Serafima Svendsen Kvam, til å rase:

– Det er vanvittig at han kan påstå vi ønsker å ta fra folk jobben. Vi må ha en planlagt avvikling slik at vi i takt med det kan bygge opp nye næringer. Jobb nummer én i 2015 er å ikke pumpe penger inn i næringer som bare vil vare i 15-20 år, og heller satse på næringer som varer inn i evigheten, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialistisk Ungdoms leder Nicholas Wilkinson lovet at med SV i regjering ville omleggingen vekk fra oljeøkonomien kommet aller fortest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I stedet bruker disse partiene 25 milliarder kroner i året til å sponse ny oljeleting, sa Wilkinson og pekte på Unge Høyre og FpU.

Hussaini: – Må starte utfasingen nå

Denne omleggingen ligger også Mani Hussaini på hjertet:

– Hvis vi skal nå målet om å holde den globale temperaturstigningen under to grader, må en del av oljen ligge igjen under bakken, sier han til ABC Nyheter.

– Det er ikke mulig for en norsk regjering, om det er Ap eller Høyre, å unngå det. Skal vi ta vare på den kunnskapen som ligger i oljenæringen, må vi starte på utfasingen nå. Den største verdien vi har, er jo ikke oljen, men den kunnskapen oljearbeiderne sitter på, sier Hussaini.

– Hvordan i all verden skal dere få råd til utvikling av grønn teknologi hvis dere kapper beina av denne næringen?, kontret lederen i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

Dette vil de forandre i moderpartiene

Helt til slutt fikk ungdomspolitikerne spørsmål om hva de helst ville hatt annerledes i sine moderpartiers programmer. Her er svarene:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anna Serafima Svendsen Kvam, Grønn Ungdom: – Jeg er uenig i forbud mot eggdonasjon, som partiet mitt står for.

Nicholas Wilkinson, Sosialistisk Ungdom: – SV mener det er greit å skjære i tissen til friske guttebarn av religiøse eller kulturelle grunner. Jeg vil ulovliggjøre omskjæring av guttebarn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erling Laugsand, Senterungdommen: – Asylsøkere har ikke lov å arbeide. Vi vil la dem arbeide mens de venter, noe Sp ikke vil.

Mani Hussaini, AUF: – Jeg savner ny boligpolitikk i partiet mitt. I dag må ungdommer konkurrere med spekulanter. Vi må skattelegge 2., 3. og 4. bolig.

Kristian Tonning Riise, Unge Høyre: – Det var feil av Høyre å stemme for EUs datalagringsdirektiv. Nå kommer diskusjoner om ny terrorlovgivning. Da blir personvern viktig. Neste gang håper jeg Høyre ikke blir dålrligst i personvern sammen med Ap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Atle Simonsen, Fremskrittspartiets ungdom: – Vi må bli tøffe nok til å kutte sykelønn til 80 prosent. – Det skal være forskjell på om du bretter opp ermene, eller ikke. Det må være en liten forskjell når andre må gjøre jobben for deg.

Emil André Erstad, Kristelig Folkepartis Ungdom: – Skal vi ta togradersmålet alvorlig, må vi ta opp mye mindre olje. Krf kunne vært mye mer offensiv på kutt i oljeutvinning.

Tord Hustveit, Unge Venstre: – Jeg skulle øsnke partiet mitt sa ja til EU.