Meny

Forskere frykter for isbjørnbestanden i Barentshavet

Forskere fra Norsk Polarinstitutt har startet på den første store isbjørntellingen i Barentshavet siden 2004. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første store isbjørntellingen i Barentshavet siden 2004 er i gang. Forskere er bekymret for bestanden.

Forskerne tilknyttet Norsk Polarinstitutt startet sist fredag med å telle isbjørnbestanden i den norske delen av Arktis. Prosjektet er ventet å ta fire uker, skriver Svalbardposten.

De siste elleve årene har havisen trukket seg betydelig tilbake, noe som blant annet påvirker bjørnenes tilgang på mat.

– Jeg er bekymret for at når isen forsvinner rundt yngleområdene på Kong Karls Land, så blir det færre hi. Produksjonen går ned. Konsekvensen er at bestanden i beste fall er stabil, og i verste fall i nedgang, sier isbjørnforsker Thor Severin Larsen, som ikke er direkte involvert i tellingen, til avisen.

Regjeringen satte i fjor av 10 millioner kroner til en ny telling i samarbeid med russerne, men i juli ble det klart at Norsk Polarinstitutt ikke fikk tillatelse til å telle isbjørn på russiske side i Barentshavet. Dette vil gjøre det vanskeligere å sammenligne de nye tallene med data fra 2004.

Fangststatistikken viser at det ble tatt 30.294 bjørner på Svalbard i perioden fra 1871 til den ble totalfredet i 1973, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette utgjorde et solid innhogg i bestanden.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus