12 siktet etter opprør på asylmottak i Lunner

<p>Politiet aksjonerte mot et asylmottak på Lundby i Lunner i Oppland etter at drøyt 20 beboere forskanset seg i en gymsal.</p>
Politiet aksjonerte mot et asylmottak på Lundby i Lunner i Oppland etter at drøyt 20 beboere forskanset seg i en gymsal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Store politistyrker rykket ut til et opprør ved et asylmottak på Lunner i Oppland og pågrep 12 beboere torsdag. Nok et eksempel på at egne mottak for unge asylsøkere ikke fungerer, mener nettverket LIM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er meldt om betydelige materielle skader etter at drøyt 20 beboere på asylmottaket forskanset seg i en gymsal og kastet stein mot politiet. En politimann som ble truffet, måtte få legebehandling for en skade i hånden, opplyser operasjonsleder Pål Erik Teigen i Vestoppland politidistrikt.

– Politiets aksjonsstyrke var inne og ryddet opp og fikk gjenopprettet kontroll. Vi forsøker å finne ut hvem disse personene er og hvem av dem som var mest aktive, sier Teigen til NTB.

Politiet i Vestoppland fikk forsterkninger fra Oslo, Romerike og Nordre Buskerud politidistrikt før en styrke på rundt 20 politifolk rykket ut til mottaket.

Omplasseres

De pågrepne var alle beboere på mottaket for mindreårige asylsøkere på Lunner.

Den svært opphetede situasjonen oppsto da en av beboerne som skulle flyttes, motsatte seg dette. Personen som skulle flyttes, fikk sympati og støtte fra de andre beboerne, hvilket førte til at situasjonen eskalerte raskt.

– Vi mener at mannen som skulle flyttes, er over 18 år. Vedkommende vil bli overtatt av Politiets utlendingsenhet i Oslo fredag, opplyser Johan Petter Bærland i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Han opplyser at de elleve andre som er siktet, er mindreårige og vil bli plassert på andre mottak. Totalt ble om lag 20 personer anholdt, inkludert de 12 som også ble siktet.

– Dårlig løsning

Generalsekretær Sylo Taraku i Likestilling, integrering, mangfold (LIM) mener at asylsøkere som oppgir å være enslige mindreårige asylsøkere bør bli plassert på ordinære mottak, sammen med voksne.

– Dersom ideen med å samle unge asylsøkere på særskilte mottak er å skape tryggere forhold for dem, så viser erfaringene at det motsatte er tilfelle. Ofte er det mest uro og bråk nettopp i mottak for enslige mindreårige som er ekstra bemannet, sier Taraku.

Han mener unge asylsøkere har godt av å ha voksne rundt seg, og da ikke kun voksne som er ansatt i staten.

Hærverk på politibiler

Det ble gjort hærverk på bygninger og på politibilene da det sto på som verst. Det er derfor grunn til å anta at skadeomfanget er stort, ifølge operasjonsleder Teigen.

– Det er en god del knuste ruter, både på husene og på bilene våre, sier han.

Det var ikke kommet meldinger om andre personskader, men en ambulanse var en stund på stedet i tilfelle det skulle være behov for helsehjelp.

De opprinnelig åtte tjenestemennene som rykket ut fra Vestoppland politidistrikt, klarte ikke få kontroll. Det fikk politiet først da betydelige forsterkninger ble satt inn og den aktuelle beboeren var fjernet fra stedet.

Mottaket på Lundby åpnet i oktober 2013 og er for mindreårige asylsøkere.

Personvernpolicy