Skyting og bombealarm på Blindern:

Stor aksjon etter mulig bombefunn på Blindern

Det ble tidlig onsdag satt i gang en stor aksjon etter nattens skyteepisode og funn av det som kan være en bombe på universitetsområdet på Blindern i Oslo. Situasjonen skal nå være avklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Gjenstanden på Blindern var trolig ingen bombe.

Gjenstanden som ble funnet ved Universitetet i Oslo onsdag, inneholdt trolig ikke sprengstoff, opplyser Oslo politidistrikt etter at aksjonen på Blindern er avsluttet.

Noe før klokken 03 natt til onsdag ble en vekter truffet i brystet av

ett av fem pistolskudd da han tok opp forfølgelsen av to menn som han syntes oppførte seg mistenkelig. Timer senere fant politiet det de mener kan være en bombe. Gjenstanden vil bli sprengt og uskadeliggjort.

Skytingen etterforskes ved voldsavsnittet som drapsforsøk. Politiet har sikret videobilder fra universitetsområdet, men har så langt ikke fått analysert dem.

Høye lyder og smell

«Gjenstanden som er funnet er trolig laget for å se ut som en bombe, men vi vet foreløpig ikke om den inneholder sprengstoff», skriver politiet i en pressemelding.

Politiet varsler om at uskadeliggjøringen vil medføre høye lyder og smell og har opprettet en forbudssone for fly og droner over området med en radius på to nautiske mil. En stor del av universitetsområdet er avsperret og politiet jakter på de to mennene.

Gjenstanden ble funnet nær Apalveien og Kjemibygningen like før klokken 07, rett ved stedet der skyteepisoden fant sted.

Politiets sikkerhetstjeneste har vært i tett dialog med politiet fra morgentimene, melder TV 2.

Les også: Andre volds­e­pi­­sode på Blindern

Skutt i brystet

Nokas-vekteren hadde på seg en vernevest som beskytter mot stikk med kniv da han ble skutt med det politiet mener er pistol, kaliber 22. Han er lettere skadd og er innlagt på sykehus. Vekteren meldte selv ifra til politiet klokken 02.43.

Han har beskrevet mannen som skjøt som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk, og var iført rød caps, svart jakke og grå sko.

I løpet av morgenen fant politiet en svart jakke ved Blindern T-banestasjon som de tror kan tilhøre en av mennene. Deler av stasjonsområdet er avsperret, men trafikken går som normalt, opplyser Ruter til NTB.

Skyteepisoden er den andre på under ett år hvor våpen blir brukt mot Nokas-vektere på universitetsområdet i Oslo. Etter denne hendelsen ble det bestemt at det var nødvendig med vernevest på universitetsområdet. Kommunikasjonssjef Ådne Mauritzen i Nokas sier til Aktuell Sikkerhet at de nå vil evaluere risikoen på universitetsområdet på nytt.

Tre vektere ble kalt inn for å jobbe på Blindern onsdag morgen.

– Vi føler oss ikke trygge. Tidligere har det vært knivstikking her, nå er en av våre skutt. Det er skremmende, sier en Nokas-vekter til Dagbladet.

Les også: Vektere om Blindern-skudd: – Det er skrem­­mende

Bedt om å holde seg hjemme

Politiet har søkt med bombehund i buskaset på aktuelle steder på jakt etter gjenstander som kan settes i forbindelse med saken, men opplyste at det så langt ikke er funnet ytterligere mistenkelige gjenstander.

Et stort politioppbud er på plass i området for å sørge for at ingen tar seg forbi sperringene som er satt opp. Det er også flere brannbiler og en ambulanse på plass. Nokas-vekterens bil sto innenfor sperringene onsdag morgen.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe sier til NTB at beredskapsledelsen ved universitet har vært på plass fra morgentimene onsdag og samarbeider tett med politiet.

Universitetet har sendt melding til de berørte ansatte og øvrig personale om situasjonen og at byggene inntil videre er stengt for virksomhet. Studenter kan foreløpig ikke komme inn på universitetsområdet på Blindern.

Andre ansatte og studenter kan komme til Blindern som vanlig og følge med på universitets nettsider for oppdatert informasjon.

Se video: Politiet: – Gjenstanden er funnet i en pose

Skytingen ved Universitetet på Blindern:

  • En vekter fra Nokas ble natt til onsdag skutt på universitetsområdet på Blindern i Oslo, i nærheten av Apalveien og fysikkbygningen. Han hadde på seg vernevest og ble ikke alvorlig skadd.
  • Vekteren oppdaget to menn på runden sin i området. Da han ville komme i kontakt med dem, løp de. Da vekteren løp etter dem, snudde en av personene seg og skjøt fire-fem skudd. De to personene stakk fra stedet.
  • Vekteren har beskrevet mannen som skjøt som rundt 175 centimeter høy og hvit i huden. Han skal ha snakket engelsk, og ha vært iført rød caps, svart jakke og grå sko.
  • Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt opplyste om skytingen 03.15 natt til onsdag.
  • Politiets bombegruppe undersøker onsdag morgen en mistenkelig gjenstand som ble funnet nær åstedet og vil eventuelt uskadeliggjøre den. Politiet meldte om funnet klokken 06.55.
  • Mesteparten av universitetsområdet på Blindern er onsdag morgen sperret av.
  • Like før klokken 08 opplyser Universitetet i Oslo at de har satt krisestab.
  • Også i slutten av november i fjor ble en vekter angrepet med våpen av minst to gjerningsmenn på universitetsområdet på Blindern.
Personvernpolicy