Estland har vokst

Med nøyaktige målinger har Estland vokst ca 100 kvadratkilometer, det meste på grunn av større arealer ved landets kystlinje.
Med nøyaktige målinger har Estland vokst ca 100 kvadratkilometer, det meste på grunn av større arealer ved landets kystlinje. Foto: Illustrasjon: Flickr CC

Estiske landmålere har vært ute med sine finjusterte apparater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til nå har man antatt at Estland har dekt et 45.227 kvadratkilometer stort område, der det ligger nord i Østersjøen.

Men den gang ei. Nye landmålinger viser at landet er 45.339 kvadratkilometer stort, skriver estiske ERR.

Estlands land board har tidligere brukt gjort sine beregninger med tusj på papir, som har hatt en feilmargin på så mye som 50 meter. Nyere, og mer avanserte datamålinger, har nå gitt innbyggerne i det nordligste av de baltiske landene omtrent 100 kvadratkilometer å slå seg på brystet med.

Estland har ikke gjort krav på naboenes land, da mesteparten av de nyoppdagede kvadratkilometrene er langs landets kyst. Blant annet har hovedstaden Tallinn, med sine omtrent 500.000 innbyggere, fått noen flere kvadratmeter å boltre seg på.

Den nyvunnede størrelsen gjør derimot ikke noe til eller fra på listen over Europas største land, målt i areal. Estland ligger trygt på 31. plass, og mangler nærmere 4000 kvadratkilometer for å ta igjen Slovakia.

Norger er til sammenligning, inkludert Svalbard, 385.155 kvadratkilometer stort og med det Europas syvende største.

Personvernpolicy