Robert Mood reagerer på politiets bevæpning

Forsvarets veteraninspektør Robert Mood er kritisk til politiets våpenbruk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Forsvarets veteraninspektør Robert Mood er kritisk til politiets våpenbruk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet, sier generalløytnant Robert Mood i Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norsk politi har skarpe skudd i kammeret hele tiden. Håper våpentreningen står i forhold til denne voldsomme beredskapen!» skriver Mood på Twitter mandag.

Politiets praksis er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret, bekreftet Politihøgskolen overfor VG forrige uke. Beredskapen er på høyde med den norske soldater har i utlandet, sier Mood til Nettavisen.

– Det å gå med skarpe patroner i kammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de er i ferd med å gå inn i kampoperasjoner i utlandet. Man må ha mye våpentrening for at dette skal være forsvarlig, sier generalløytnanten.

Mye trening

I slutten av juli klarte en 24 år gammel mann å fyre av et skudd med våpenet til en politimann på politihuset i Stavanger, etter å ha hoppet over skranken hos politivakten.

Siden har debatten i stor grad dreid seg om hvorvidt politiet går rundt med ladde våpen, altså skarpe skudd i kammeret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mood sier han ikke vet om politiet har god nok våpentrening til å gå med ladde våpen til enhver tid.

– Jeg kan uttale meg ut fra min egen erfaring og ut fra hvor krevende det er å holde en treningsstandard som gjør at man skal kunne opptre med en slik høy beredskap til enhver tid, sier han.

– Er godt trent

Norsk politi er godt trent, sier seksjonssjef Steffen Ousdal ved avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD) til NTB.

POD vil imidlertid fortsatt ikke kommentere hva våpeninstruksen sier om ladde våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om å ivareta innsatspersonellets sikkerhet og innsatsevne. Det vi kan si er at norsk politi er godt utdannet og trent til å håndtere dagens bevæpningspraksis på en god og trygg måte, sier han

– Alle som bærer våpen, gjennomgår årlig et godkjenningsprogram. Det trenes jevnlig, og mengden er avhengig av hvilken innsatskategori man tilhører, sier Ousdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minimums treningstid er 48 timer i året, opplyser han.

– Voldsom beredskap

Norske soldater i utlandet har ladde våpen når de reiser ut av leiren og er forberedt på å gå i kamp, sier generalløytnant Mood til Nettavisen.

Inne i leiren tar de patronene ut av kammeret.

På spørsmål om hva han tenker om at politiet går med ladde våpen også inne på politistasjonen, svarer Mood:

– Det høres ut som en ganske voldsom beredskap.

Venter rapport

Rogaland politidistrikt er i ferd med å nedsette en gruppe som skal granske hendelsen på politihuset i Stavanger.

– Vi har fått henvendelse fra POD om at de vil få oversendt dokumentasjon. Vi er i gang med arbeidet og sender rapporten når den er klar, det blir nok i september, sier politimester Hans Vik til NTB mandag.

POD vil vurdere endringer i våpeninstruksen etter at de har sett rapporten, sa fungerende avdelingsdirektør i avdeling for politiberedskap og krisehåndtering, Sture M. Vang, til NTB lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske tjenestevåpenet – Heckler & Koch P30L – har ingen sikringsbryter, men en sikkerhetsmekanisme som sammen med hylsteret skal sørge for at skudd ikke blir avfyrt uten at det er tilsiktet. Det er imidlertid ikke vanskelig å få stukket en finger ned i hylsteret og trekke av politiets pistol, ifølge fagbladet Politiforum.