Kutter ut håndskriften for finske førsteklassinger

<p></p>
<p>Finske skolebarn skal lære å skrive på pc før de lærer å skrive for hånd. Håndskriving blir i Findland kuttet ut i første klasse fra 2016.</p>
Finske skolebarn skal lære å skrive på pc før de lærer å skrive for hånd. Håndskriving blir i Findland kuttet ut i første klasse fra 2016. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Finske barneskoler kutter ut håndskriften og lærer førsteklassingene å skrive på tastatur i stedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste år starter finske barneskoler å lære barna å skrive på tastatur istedenfor for hånd. Dette melder NRK.

Finland er kjent for å ha et av verdens beste utdanningssystemer, og nå skal de altså fjerne opplæring i håndskrift for førsteklassingene i landet.

Endringen er en del av en global bevegelse vekk fra håndskrevne dokumenter til fordel for digital kommunikasjon, skriver The Guardian, men elevene skal fremdeles lære seg kunsten å skrive for hånd, men dette er nå utsatt til senere i utdanningsløpet.

– De skal bruke mer tid på å lære seg tastaturkompetanse, som er veldig viktig for jobbmarkedet, sier Minna Hermanen i det finske utdanningsdirektoratet til The Guardian.

Norsk metode

Det er den norske forskeren og touchmetode-eksperten, Arne Tragetons metode som trer i kraft i den finske lærerplanen neste år. Han har skrevet boken «Å skrive seg til lesing». I boken sier han:

– Man kaster bort masse undervisningstid på at barna må knote med håndskrift allerede i første klasse. Barna burde heller lære seg touchmetoden. I alle år har skolen startet med å lære barna de to vanskeligste tingene først: lesing og håndskrift. Det er ikke rart at 20 prosent får lese- og skrivevansker.

Han sier videre at barna får optimal motivasjon og vil føle at de mestrer noe hvis de lærer seg dataskriving først.

Gode resultater

I et svensk prøveprosjekt har elevene lært å skrive på tastatur før papir. Det som kom frem av prosjektet var at barna som lærte seg å skrive på datamaskin, kunne skrive og lese bedre enn de som fulgte vanlig undervisning, ifølge forskning.no.


Les også: Norske barn mindre fornøyd med eget utseende

Personvernpolicy