WTO glapp på fristen 31. juli:Nytt norsk WTO-tilbud i håp om mini-avtale i WTO i desember

ER DOHA DØD? WTO-motstandere, blant dem Heidi Lundeberg (nr. tre fra h.) og Aksel Nærstad (til h.) i den norske Handelskampanjen demonstrerte mot Doha-forhandlingsrunden under WTO-ministermøtet i 2009. Seks år etter prøver WTO seg på ny - men må dempe ambisjonene.
ER DOHA DØD? WTO-motstandere, blant dem Heidi Lundeberg (nr. tre fra h.) og Aksel Nærstad (til h.) i den norske Handelskampanjen demonstrerte mot Doha-forhandlingsrunden under WTO-ministermøtet i 2009. Seks år etter prøver WTO seg på ny - men må dempe ambisjonene. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

31. juli utløp fristen WTO hadde satt seg for å oppnå en global «EØS-avtale» i desember. Nå prøver Norge ved hjelp av landbrukskutt likevel å få til en mini-avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget til kutt i landbruksstøtten i WTO som ABC Nyheter omtalte fredag, var et forsøk på å få bevegelse i den langdryge Doha-forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon WTO, om liberalisering med verdenshandelen.

Det forklarer Utenriksdepartementets statssekretær Morten Høglund (Frp) om det overraskende norske landbruks-utspillet.

WTOs langdryge Doharunde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 161stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

I notatet Norge spilte inn til WTO 7. juli, går den blåblå regjeringen - av alle - inn for atskillig mindre reduksjoner i landbruksstøtten enn den rødgrønne regjeringen godtok i 2008. Men den gang sprakk enigheten om en helhetlig WTO-avtale. Dermed har forhandlingene bare fortsatt og fortsatt.

– Hvorfor fremmer nettopp din regjering et kuttforslag på landbruk som ikke på langt nær går så langt som den rødgrønne regjeringen godtok i 2008?

– Vi ønsker et høyt ambisjonsnivå for Doha-forhandlingsrunden i WTO. Men det er ingen tvil om at slik bildet nå ser ut mot WTOs ministermøtet i Nairobi i desember, er vi i en situasjon der ambisjonsnivået er betydelig lavere enn hva vi kunne ønsket på de fleste områder, sier Morten Høglund til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper inderlig på en avtale på ministermøtet. Men da blir det en mindre ambisiøs avtale enn det vi var ganske nær i 2008. Derfor ville vi bidra til forhandlingene ved å gi våre partnere noe tygge på, for å få fremdrift frem mot desember, legger han til.

– Norge har åpenbart defensive interesser i landbruk. At vi presenterer et forslag til bevegelse hvor vi gir innrømmelser, mener vi kan være et bidrag til å flytte forhandlingene fremover. For oss handler alt om helheten, sier Høglund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug trekker tilbake store rødgrønne WTO-kutt for landbruket

WTO-sjefen krever komromissløs innsats nå

Verdens handelsorganisasjon har siden et ministermøte i Qatars hovedstad Doha i 2001, hatt som må å komme frem til en global avtale om mer frihandel på alskens områder.

Det har ikke lyktes så langt. Men i november i fjor øynet WTO igjen et håp om å få avsluttet runden på et ministermøte i Nairobi, Kenya, i desember 2015. Ifølge planen skulle landene innen 31. juli i år legge frem en arbeidsplan om å løse utestående problemer forut for ministermøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men da fredag 31. juli opprant, måtte WTOs generaldirektør Roberto Azevêdo på et møte for alle medlemslandene fortelle at det ikke er blitt noen enighet om en arbeidsplan.

Det betyr ikke at han og WTO gir opp å få til en Doha-avtale i desember.

– Når medlemmene kommer tilbake fra ferie i september, vil vi måtte bevege oss fra diskusjoner om prosess, til i stedet å sette intents, kompromissløst fokus på innhold, formante Azevêdo.

Les også: Norge mener handelssanksjoner er lov i WTO

Norge: Demper ambisjonene på nivå, gir ikke opp

– Hva nå, statssekretær Morten Høglund - arbeidsplanen kom ikke på plass. Er det fortsatt utsikter til å få avsluttet Doharunden i desember?

– Ministermøtet i Nairobi står selvfølgelig ved lag og er tenkt som konklusjonen på Doharunden. Men vi har ingen fremgang i forhandlingene. Det er behov for et taktskifte utover høsten for at vi skal få resultater, svarer han og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ambisiøse Doha-pakken synes veldig fjern. Vi er skuffet over at et arbeidsprogram ikke kom på plass og er svært usikre på hva som vil komme ut av Nairobi-møtet.

Høglund påpeker imidlertid at dette blir WTOs første ministermøte i Afrika siden opprettelsen i 1994.

– Det kenyanske vertskapet legger mye inn på å få til et resultat. Men når USA, Brasil og India ikke har mye å gi, er det ikke lett, kommenterer han.

Les også: Norge mer passiv, men gavmild i WTO

Slutt eller ikke slutt på Doharunden?

– Vil Doharunden uansett bli avsluttet, med resultat eller ikke, på ministermøtet i Nairobi?

– Noen vil mene man bare kan fortsette, men det er ingen konsensus, svarer statssekretær Høglund.

– WTO er robust i kraft av det man allerede har oppnådd, sier han.

Høglund påpeker at stadig flere land har søkt om medlemskap og at 161 stater har sluttet seg til. Land nr. 162 står for tur når Kasakhstan om kort tas opp som medlem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: WTO-sjefen trodde på avtale i desember - for to år siden

Avtaler for de rike, u-land stående utenfor

– Men alt påvirkes av prioriteringene til landene som beveger seg utenfor WTO for å oppnå handelsavtaler med en eller flere partnere eller regionalt, sier han.

– Vi ser allerede i dag at store land og andre har hendene ganske fulle om store regionale eller andre avtaler, og at mange land klarer å få dekket de viktigste handelspolitiske interessene gjennom slike avtaler, påpeker Høglund.

Også i Norge har det vært stor oppmerksomhet om prinsipper for tosidige handelsavtaler som regjeringen nå har lagt ut på høring, om tjenesteforhandlingene TISA for utvalgte land og ikke minst om USAs store handelsforhandlinger med Asia (TPP) og med EU (TTIP).

Statssekretæren mener imidlertid at svært mange utviklingsland blir stående utenfor slike avtaler.

– Det er kun WTO som sikrer utviklingslandenes interesser på en fullgod måte, sier Morten Høglund.

Han forteller også at Norge ikke har planer om å spille inn flere forslag, for eksempel om hvor mye tollsatsene bør reduseres i en ny WTO-avtale.

Les også: – Norge er åpnere for import enn både USA og EU