Japan fordømmer påstått USA-spionasje

Statsminister Shinzo Abe skal ifølge WikiLeaks ikke ha vært direkte utsatt for telefonavlytting. Derimot har flere andre japanske toppolitikere blitt avlyttet av USA, ifølge nettstedet. Foto: Yuya Shino (Reuters / NTB scanpix)
Statsminister Shinzo Abe skal ifølge WikiLeaks ikke ha vært direkte utsatt for telefonavlytting. Derimot har flere andre japanske toppolitikere blitt avlyttet av USA, ifølge nettstedet. Foto: Yuya Shino (Reuters / NTB scanpix) Foto: Yuya Shino / Reuters

Om WikiLeaks har rett i at USA har spionert på politikere og selskaper i Japan, er det dypt beklagelig, ifølge Japans regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil ikke kommentere videre. Men er påstandene sanne, er dette, fra en alliert, dypt beklagelig, sier talsmann Yoshihide Suga for regjeringen på en pressekonferanse mandag.

Fredag publiserte nettstedet WikiLeaks hemmelige dokumenter som skal bevise at USA har overvåket både politikere og store selskaper i Japan via den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. Spionasjen mot departementer og offentlige tjenestemenn strekker seg minst tilbake til 2006, ifølge WikiLeaks, som også publiserte en liste med angivelige ofre for NSAs virksomhet.

NSA jobber blant annet med elektronisk overvåking av internett, og deler av organisasjonens virksomhet ble i 2013 avslørt av varsleren Edward Snowden.

Personvernpolicy