Stemte nei til terror-ammunisjon

Kalibert 5,56 blir ikke innført som konkurranseammunisjon i Det Frivillige Skyttervesen.
Kalibert 5,56 blir ikke innført som konkurranseammunisjon i Det Frivillige Skyttervesen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Forslaget om å la Norges største skytterorganisasjon bruke militær «terror-ammunisjon» ble kraftig nedstemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før skyttertinget i forbindelse med Landsskytterstevnetpå Lesja, var det store spørsmålet i Det Frivillige Skyttervesen (DFS) om det skulle innføres et nytt kaliber for de organiserte skytterne.

BAKGRUNN: Utøya-fedre imot terror-ammunisjon

Stridens kjerne stod om det såkalte 5,56-kaliberet, som brukes i blant annet Forsvarets våpen. Denne typen kaliber var det også som ble brukt under terrorangrepet på Utøya, og en lovliggjøring av kaliberet i DFS satte igang følelser hos flere av dem som mistet sine nærmeste.

Om det var fedrenes motstand som gjorde utslaget er uvisst, men forslaget ble nedstemt med 37 stemmer mot innføring, og 18 stemmer for innføring av kaliber 5,56, skriver Sunnmørsposten.

Argumentasjonen mot innføringen var i tillegg til det følelsesmessige, faren for å miste kontroll over hvor all ammunisjonen til enhver tid er. Motstanderne frykter at det skal bli for lett å skaffe seg ammunisjonen. En av dem var Viggo Håvoll som mistet datteren sin på Utøya.

– En ting er det følelsesmessige med at DFS vil innføre Breiviks mest brukte kaliber i massakren, som ny ammunisjon i den utbredte skytesporten. Det verste er uansett at akkurat dette kaliberet er det suverent mest brukte i verden i terroraksjoner, sa Viggo Håvoll til Sunnmørsposten i forkant av avstemmingen på skyttertinget.

Personvernpolicy