Ministre: – Situasjonen i Calais har topprioritet

Flyktningsituasjonen i Calais har fått ny oppmerksomhet etter at flere tusen prøvde å ta seg gjennom kanaltunellen samtidig.
Flyktningsituasjonen i Calais har fått ny oppmerksomhet etter at flere tusen prøvde å ta seg gjennom kanaltunellen samtidig. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å finne en løsning på migrantkrisen i havnen i Calais har topprioritet, skriver innenriksministerne i Frankrike og Storbritannia i en felles uttalelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landene er begge forpliktet til å ta tak i situasjonen og har styrket sikkerheten for å hindre flere desperate migranter i å forsøke å komme seg til Storbritannia via tunnelen under Den engelske kanal. Det er risikable forsøk som har ført til alvorlige skader og dødsfall, heter det i uttalelsen fra Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve og Storbritannias innenriksminister Theresa May.

– Å takle denne situasjonen er topprioritet for britiske og franske myndigheter. Vi er engasjerte og fast bestemt på å løse dette sammen, skriver ministerne i uttalelsen som er publisert i søndagens utgaver av Journal du Dimanche og The Telegraph.

Farlig reise

Hundrevis av migranter har de siste ukene forsøkt å komme seg inn i tunnelen i håp om å komme seg til Dover i Storbritannia. Minst ti personer har dødd i forsøket siden juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag møttes Cazeneuve og May i London for å diskutere migrantsituasjonen, som har skapt utfordringer for forholdet mellom Frankrike og Storbritannia i flere år.

Saken haster mer og mer ettersom stadig flere personer forsøker å krysse kanalen på ulovlig og farlig vis.

Storbritannias statsminister David Cameron har advart om at problemet kan vare hele sommeren, og regjeringen har blant annet lovet 90 millioner kroner (10 millioner euro) til utbedring av gjerdene rundt togterminalen i Coquelles utenfor Calais.

– Globalt problem

De nye tiltakene har ifølge Cazeneuve og May sendt et klart budskap om at grensen er trygg og at det ikke finnes noen enkel vei inn til Storbritannia.

Samtidig mener de man står overfor en global flyktningkrise som krever både europeisk og internasjonal respons.

– Mange av dem som prøver å krysse kanalen fra Calais er kommet dit gjennom Italia, Hellas og andre land, skriver innenriksministerne, som mener at den endelige løsningen ligger i å redusere antallet migranter som kommer til Europa fra Afrika.

– Våre gater er ikke gullbelagte, sier de, og legger til at begge land sender tilbake rundt 200 flyktninger i måneden som ikke er kvalifisert for asyl. (©NTB)