Norske myndigheter skjerper lovverk om barnebortføring

Justisminister Anders Anundsen ønsker hurtigere behandling av internasjonale barnebortføringssaker.
Justisminister Anders Anundsen ønsker hurtigere behandling av internasjonale barnebortføringssaker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

De siste ti årene er 495 barn tatt ulovlig ut av landet. I de aller fleste sakene er det en av foreldrene som står bak. Nå foreslår regjeringen endringer i en rekke lover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor leverte en arbeidsgruppe nedsatt av Justisdepartementet sin rapport og pekte på flere utfordringer og forslag til løsninger, skriver Aftenposten.

Som følge av dette fremmet regjeringen tidligere i sommer et forslag om endringer i flere lovverk. Lovforslaget er per i dag til behandling i justiskomiteen på Stortinget.

– En rask behandling av internasjonale barnebortføringssaker vil kunne bidra til å redusere påkjenningene for barn som utsettes for bortføring, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) da lovforslagene ble presentert.

Les også:

– Sakkyndige sier de ikke har råd til å være uenige med barnevernet

Lovforslagene innebærer endringer i barnebortføringsloven, barnevernloven, den nye straffeloven og rettshjelpsloven. Blant annet skal barnebortføring fra barnevernet gjøres straffbart. I tillegg skal Oslo tingrett avgjøre alle begjæringer om tilbakelevering, som hovedregel innen seks uker.

Av de 495 barna som er tatt ulovlig ut av Norge de siste årene, er halvparten av dem bortført til Storbritannia, Sverige, USA, Danmark, Irak, Polen, Tyskland, Tyrkia og Brasil.

Les også: – Barnevernet må være av politiskandalen i Bergen

Personvernpolicy