Utøya-fedre imot innføring av Breivik-kaliber

<p>Dette kaliberet kalles kaliber 223 eller cal 5,56, og har blitt foreslått innført i Det Frivillige Skyttervesen. Det var den samme ammunisjonen Breivik brukte på Utøya 22. juli 2011.<br></p>
Dette kaliberet kalles kaliber 223 eller cal 5,56, og har blitt foreslått innført i Det Frivillige Skyttervesen. Det var den samme ammunisjonen Breivik brukte på Utøya 22. juli 2011.
Foto: Mary Hayes / AP

Forslaget om å la Norges største skytterorganisasjon bruke Breivik-ammunisjon, vekker kraftige reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fedrene til tre av ungdommene som ble drept på Utøya 22. juli 2011 reagerer kraftig på at det har blitt forslått å innføre et ammunisjonskaliber i Det frivillige Skyttervesen (DFS) som massemorderen brukte på øya, skriver Sunnmørsposten.

De tre fedrene deler jaktinteresse, våpenkunnskap og engasjement i lokale skytterlag.

– En ting er det følelsesmessige med at DFS vil innføre Breiviks mest brukte kaliber i massakren, som ny ammunisjon i den utbredte skytesporten. Det verste er uansett at akkurat dette kaliberet er det suverent mest brukte i verden i terroraksjoner, sier Viggo Håvoll til Sunnmørsposten. Han er faren til Guro Vartdal Håvoll som ble drept på Utøya.

Kaliberet han snakker om kalles kaliber 223 eller cal 5,56. Ammunisjonen er tilpasset en rekke halv- og helautomatiske våpen. Dette kaliberets tomhylser ble også funnet etter terrorangrepet både i Danmark og i Frankrike tidligere i år.

Les også: Kolbein Fridtun: – Kritikken mot 22. juli-senteret er grunnløs

Vanskelig å ha kontroll

Han hevder at dersom ammunisjonen lett blir tilgjengelig for titusenvis av konkurranseskyttere i alle kategorier, så blir det svært vanskelig å ha full kontroll på all ammunisjon til en hver tid.

– En periode med utsatt behandling av søknader på slike automatvåpen, gikk fort over – en tid etter Utøya. Dermed kan de fleste som vil, skaffe seg et tilsvarende våpen. I tillegg vet vi at via internett er det også mulig å skaffe seg det meste. Jeg frykter også helautomatiske våpen i akkurat dette verdensutbredte kaliberet, sier Håvoll til avisa.

Les også: Elden om 22. juli-utstillingen: Nei, takk!

Vil påvikre utfallet

Sammen med Kolbein Fridtun og Bjarte Bjørkavåg som også er fedre av Utøyaoffere, stiller Håvoll opp på landsskytterstevnet på Lesja som arrangeres på lørdag. Sammen skal de gå på Skyttertinget og forsøke å påvirke utfallet av saken om valg av skytekaliber.

– Vi har alliert oss med lederen for Søre Sunnmøre skyttersamlag, Line Homberset. Hun har uttalt forståelse for vårt syn og vil stemme imot innføring av nytt kaliber, forteller Håvoll til Sunnmørsposten.

– Selv om et stort flertall i DFS-styret ikke har gått inn for kaliberskifte nå, så er det stemmene til delegatene fra de over 30 skytterlagene samlet i landet som avgjør.

En stor påkjenning

Er det ikke en tøff belasting å stå på barrikadene i en slik våpentaktsik sak?

– Det er det uten tvil. Personlig har jeg reservert meg en uke ferie rett etter oppmøtet på Lesja i helgen – for å være garantert å kunne ta meg inn igjen. Vi opplevde belastningene senest også etter minnedagen på Utøya i juli, og det var svært viktig med noen dager å hente seg inn igjen på. Denne saken er likevel altfor viktig til å kunne passere uten full motstand, sier Håvoll til Sunnmørsposten.

Personvernpolicy