Anklager Putin for drap på KGB-agent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske stat må ha vært innblandet i forgiftningen av den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko, framholder britisk politi overfor en granskingskommisjon i London. – Sannheten har endelig kommet frem, sier Litvinenko enke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er politiet i London som har reist saken, og i sin prosedyre sa politiadvokat Richard Howel at handlingen nærmest måtte ses på som «et atomangrep i Londons gater».

Kreml-kritikeren Litvinenko døde noen uker etter at han på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006 hadde drukket grønn te innsatt med det dødelige stoffet polonium-210.

– Var innlandet

Fra sykesengen beskyldte han den russiske president Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt avviser.

– Den eneste logiske forklaringen er at den russiske stat, på en eller annen måte, var innblandet i drapet på Litvinenko, sa Howell i sine avsluttende merknader.

Alexandr Litvinenko (Foto: REUTERS / Handout / Scanpix).
Alexandr Litvinenko (Foto: REUTERS / Handout / Scanpix).

Storbritannia anklager to navngitte russiske agenter for å ha utført selve handlingen. Begge avviser dette. Granskingen av de to russernes bevegelser har avdekket spor av polonium-210 overalt hvor de gikk, på kontorer de besøkte, hotellet de bodde på, flyseter og sågar Arsenals fotballarena.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tatt av dage

Howell mener at den russiske stat hadde mange grunner til å ønske Litvinenko av dage.

Han var avhopper til Storbritannia, han framsatte beskyldninger om korrupsjon, han sympatiserte med tsjetsjenerne og han framsatte den oppsiktsvekkende påstand at Putin var pedofil.

Marina Litvinenko. (Foto: Reuters/Peter Nicholls/NTB)
Marina Litvinenko. (Foto: Reuters/Peter Nicholls/NTB)

Konklusjonen av granskingen blir klar mot slutten av året.

Anlager Putin

KGB-agentens enke, Marina Litvinenko, er glad for at granskingen har blit gjennomført.

– Jeg tror sannheten endelig har kommet frem. Drapsmennene og deres bakmenn har blitt avslørt, sier hun.

Hun er ikke tvil om at ektemannen ble drapet etter beordring fra Kreml.

– Enhver fornuftig person som ser bevisene vil se det. Dette kunne ikke ha skjedd uten viten eller samtykke fra Vladimir Putin, sier hun.