– La tiggerne få jobbe

<p>– Vi kan ikke bare godta at folk sitter på gata og tigger eller fryser og er sultne når det virkelig finnes muligheter, for det handler egentlig bare om vilje, sier Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix</p>
– Vi kan ikke bare godta at folk sitter på gata og tigger eller fryser og er sultne når det virkelig finnes muligheter, for det handler egentlig bare om vilje, sier Ann Karina Sogge i Kirkens Bymisjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mange fattige tilreisende fra Romania og Bulgaria kommer til Norge for å tigge om penger til livets opphold. Nå ber Kirkens Bymisjon om at folk gir dem jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Tromsø ber Kirkens bymisjon om at tiggere skal få småjobber. Dette er en forespørsel både til næringsliv og til private.

Organisasjonen har nå startet en småjobbsentral for å få folk vekk fra gatene. Det var Nordlys som omtalte saken først.

– Vi kan ikke bare godta at folk sitter på gata og tigger eller fryser og er sultne når det virkelig finnes muligheter, for det handler egentlig bare om vilje. Vi i Kirkens Bymisjon har gitt noen av de jobben å male huset vårt, men vi klarer ikke å bekjempe fattigdom alene, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge til P4.

Hun påpeker at det bare vil kommer flere tiggere til landet. Derfor ber hun folk som vil bidra til å bekjempe fattigdommen vi ser i de store byene, om å gjøre sitt for at de som har kommet hit skal få det best mulig.

Vasker og fjerner mose

En av de som har fått muligheten til å jobbe er Aurelia Petrescu. Hun har fått i oppgave å fjerne mose og vaske steinterrassen på et hotell i Tromsø. Hun virker svært fornøyd med å endelig få arbeide for pengene.

– Jeg liker jobben godt, den er veldig bra, sier hun til P4 på gebrokken engelsk og smiler.

Videre forklarer hun at hun gjerne skulle ha jobbet hver dag fordi hun har barn i Romania som hun sender penger til.

Svært fornøyd

– De har gjort en fantastisk jobb! Dette sier hotelldirektør på Thon Hotell Tromsø, Aid Schei Lillegård til P4.

Han forteller at han er veldig fornøyd med det jobben rumenerne gjør fordi de er effektive og blide. Dessuten er det godt å se at de er så glad for at de får jobbe.

Sogge forteller at selv om de fattige tilreisende, som man ofte kan se tiggende på gaten, er utrolig ivrige og jobber godt, så er det vanskelig å få seg jobb. Dette er fordi mange arbeidsgivere stiller veldig strenge krav.

– For å kunne jobbe i Norge må du ha D-nummer og bankkonto for å kunne motta lønn. Det er jo ingen av disse menneskene som har bankkonto. Og for å få en bankkonto så må du ha et D-nummer, og det nummeret får du kun hvis du har bolig, adresse og/eller en arbeidskontrakt, sier Sogge til radiokanalen.

Blir ofte utnyttet

Bymisjonen er i kontakt med skatteetaten og NAV slik at rumenerne kan ta på seg jobber uten å måtte få gjennom bymisjonen.

– Fattige mennesker blir utnyttet over alt, også i vår by, så slik ting er nå er det et garantistempel når det går gjennom oss. Småjobbsentralen skal bidra til verdige og ordentlige jobber hvor ingen blir utnyttet, sier hun til P4.

I Oslo har ikke Kirkens Bymisjon noen småjobbsentral. De forteller derimot at de tilbyr kurs for de fattige tilreisende der de lærer hvordan de kan få seg inntektsgivende arbeid både i Norge og Romania.

Personvernpolicy