Forsvaret: – Ubåt mest sannsynlig fra første verdenskrig

Ubåtvraket som ble funnet i Østersjøen er høyst sannsynlig en russisk ubåt som sank i 1916, opplyser det svenske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konklusjonen er truffet etter analyse av videomateriale fra funnet utenfor den svenske østkysten, skriver Försvarsmakten på hjemmesidene sine.

– Høyst sannsynlig handler det om den russiske ubåten Som, som forliste etter en kollisjon med et svensk fartøy i 1916 under første verdenskrig, heter det.

Ifølge forsvaret vises navnet på ubåten på opptakene.

– For å slå identiteten helt fast kreves det en teknisk analyse, men et slikt behov finnes ikke fra Försvarsmaktens side. Dette er mer å betrakte som et forlis av krigshistorisk eller marinarkeologisk betydning.

Funnstedet kan være en krigskirkegård, påpeker forsvaret.

Les bakgrunn: – Ser ut som russisk ubåt fra første verdenskrig

Interesse

Det skapte stor medieinteresse da et dykkerselskap mandag gjorde det klart at det hadde funnet vraket utenfor den svenske østkysten, og mente ubåten «virket ganske ny».

Tirsdag ble oppslagene avløst av langt mer edruelige forklaringer om at det trolig dreier seg om en ubåt av typen Catfish som sank midt under første verdenskrig.

Gikk rett på

Opplysningene om at det skulle finnes et interessant objekt på stedet, kom fram etter søk blant annet i russiske arkiver, ifølge nyhetsbyrået TT. Det var et islandsk selskap som hadde gitt det private, svenske dykkerselskapet Ocean X Team koordinatene, og dykkerne skal ha gått rett på vraket.

Opplysninger om den rundt 20 meter lange ubåten skal imidlertid ha blitt publisert i et ubåtforum allerede i juli i fjor.

Ubåtjakt

Den umiddelbare interessen skyldes blant annet en omfattende ubåtjakt i den svenske skjærgården i oktober i fjor.

Da ble det observert det som trolig var en fremmed ubåt utenfor Stockholm, men omfattende søk ga ingen resultater.

Også den gang ble oppmerksomheten rettet mot Russland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus