Mystisk nettside stjeler og selger bildene dine

<p>Her prøver wallpart.com å selge fotograf Anne Sophie Nordrum sitt bilde på plakat. Foto: Skjermbilde<br></p>
Her prøver wallpart.com å selge fotograf Anne Sophie Nordrum sitt bilde på plakat. Foto: Skjermbilde

En mystisk nettside selger bildene du legger ut på nettet. Her kan folk over hele verden kjøpe bilder for en liten sum, og få de printet på plakat. – Et brudd på åndsverkloven, mener medierettsadvokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotograf Anne Sophie Nordrum har hatt flere utstillinger de siste årene med et fotoprosjekt hun har kalt «Sensibilita». Prosjektet har også blitt publisert i fire internasjonale fotomagasin. For et par dager siden oppdaget hun at fem av bildene fra prosjektet lå til salgs i høy oppløsning på en nettside kalt wallpart.com.

Fotograf Anne Sophie Nordrum forteller at det å selge andres verk uten tillatelse på nettet er grovt tyveri. Foto: Solfrid Nordrum
Fotograf Anne Sophie Nordrum forteller at det å selge andres verk uten tillatelse på nettet er grovt tyveri. Foto: Solfrid Nordrum

Dette er en nettside hvor man med et søk på hvilken som helst fotograf, billedkunstner eller andre personer, får opp høyoppløselige bilder som er hentet fra andre steder på nettet. Her får man også tilbud om å kjøpe bildene og få de tilsendt på plakat. Nordrum forteller at hun i likhet med mange andre fotografer aldri har gitt wallpart.com rett til å selge bildene og at hun har heller aldri har hatt kjennskap til denne siden.

– Jeg synes dette er utrolig trist, og veldig frustrerende. Dette er helt klart et stort overtramp og et brudd på åndsverkloven. Det er rett og slett tyveri, sier Nordrum til ABC Nyheter.

Det er ikke bare fotografer som får gjennomgå, men alle som har navnet sitt tilknyttet til et bilde som ligger på nettet. Det vil si at det i teorien kan henge en plakat med et bilde av deg på veggen hos en fremmed person på andre siden av jorden, uten at du er klar over det.

Les også: Wikipedia og fotograf i selfie-krangel

Ulovlig

Åndsverkloven sier at den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket. Det vil si at kun den som har skapt et verk kan selge det hvis man ikke har gitt lisens eller tillatelse til andre å gjøre det.

Nordrum påpeker hvor viktig åndsverkloven er for fotografer, og at man uten loven ikke kunne ha vist frem bildene sine til andre, hverken på utstilling eller på nett.

Medierettsadvokat, Jon Wessel-Aas, bekrefter at det wallpart.com gjør er ulovlig.

– En aktør som Wallpart kan ikke lovlig hverken laste opp eller trykke for salg digitale eller fysiske eksemplarer av fotografier som de ikke selv har rettighetene til, uten avtale med fotografen. Gjør de det, er det brudd på i alle fall norsk og europeisk opphavsrettslovgivning, forteller han til ABC Nyheter.

Medierettsadvokat, Jon Wessel-Aas mener at å selge andres bilder på nettet er et klart brudd på åndsverkloven, og at det wallpart.com driver med er ulovlig. Foto: Pressefoto / Bing Hodneland
Medierettsadvokat, Jon Wessel-Aas mener at å selge andres bilder på nettet er et klart brudd på åndsverkloven, og at det wallpart.com driver med er ulovlig. Foto: Pressefoto / Bing Hodneland

Skummelt

På Wallparts hjemmeside står følgende:

«Wallpart respekterer andres copyright. Dette betyr at vi ikke stjeler og selger bilder som våre egne som andre mennesker har delt. Vi har ingen bildedatabase, og vi lagrer ikke bilder på servere. Wallpart.com hjelper bare kundene til å finne bilder som interesserer dem. Vår side bruker data som de mest kjente søkemotorene finner. Bildene som vises er nedlastet fra disse søkemotorene og er ikke lagret på vår nettside. Når kunden bestiller et bilde, henter vi bildet som kunden søker på, dermed er kunden ansvarlig for bruken. Wallpart.com er ikke ansvarlig for bildene som kundene henter frem.»

Dette betyr altså at hvis du går inn på Wallpart.com og bruker deres søkemotor for å finne det bildet du vil ha, og så bruker du deres verktøy for å velge størrelse på bildet, og så betaler du dem for å printe bildet og sende det til deg, så påstår de at det er du som bryter loven, og ikke dem.

– Selv om de sier at de ikke laster opp bilder til egen server, er virksomheten ulovlig fordi de lager fysiske kopier som de selger selv, uten avtale med kunstneren, fastslår Wessel-Aas.

Ukjent domene

Denne nettsiden stjeler og selger bildene dine. Wallpart.com går også under navnet «Poster Shop». Foto: Skjermbilde
Denne nettsiden stjeler og selger bildene dine. Wallpart.com går også under navnet «Poster Shop». Foto: Skjermbilde

Og hvor går pengene som nettsiden tjener på å ulovlig selge andres bilder?

Vi har prøvd å kontakte wallpart.com både på e-post og telefonnummer som er oppgitt på siden, men kommer ingen vei med noen av delene. IP-adressen er registrert i Ukraina og deler av koden er russisk, men domenenavnet er reservert mot innsyn, så her kommer vi ikke lenger.

Nordrum har i likhet med 50 000 andre signert på en side som heter Remove Wallpart.com for å få fjernet siden fra nettet.

– Om dette har noe for seg vet jeg ikke, men det kan vel ikke skade, sier hun.

Les også: KitKat vs. Kvikk Lunsj i domstolen

– Ikke legg ut høyoppløselige bilder

Videre forteller hun at hun alltid er forsiktig med hvilken oppløsning hun legger ut på nett og at wallpart.com har funnet de høyoppløselige bildene fordi hun leverte ifra seg bilder til en trykksak, og at disse har blitt brukt på magasinets nettside.

– Jeg tenker at det er veldig viktig å tenke nøye over hvilke bilder man legger ut og i hvilken oppløsning de har, sier Nordrum.

Selv om bildene ligger på nett i høy oppløsning, er de fremdeles beskyttet av åndsverkloven. Det betyr at det fortsatt er ulovlig å selge de videre eller bruke de kommersielt uten tillatelse.

Følg oss på Instagram for flere spennende nyheter:

Personvernpolicy