– Å trappe ned funker ikke

Lavere nikotin-innhold har liten innvirkning på lysten til å stumpe siggen for godt.
Lavere nikotin-innhold har liten innvirkning på lysten til å stumpe siggen for godt. Foto: Frank May / NTB Scanpix

Om du bytter ut de vanlige sigarettene med sigaretter med lavere nikotininnhold, har lite å si, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved blant annet universitetet i California har over to år sett på effekten av å skifte ut tradisjonelle sigaretter, med sigaretter med lavere nikotininnhold. Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) fikk i 2009, gjennom en lovendring, muligheten til å regulerer nikotininnholdet i sigaretter på det amerikanske markedet.

Ifølge forskningsrapporten var hensikten til FDA å få nikotinnivået så lavt at det ikke skulle skape avhengighet.

Les den publiserte studien her

135 forsøkspersoner ble delt i to grupper, hvor den ene skulle røyke en lavnikotin-sigarett, mens kontrollgruppa skulle fortsette som før.

Les også: Passiv røyking ved e-sigaretter gir helserisiko

Trodde på nedtrapping

Forskerne jobbet ut fra en hypotese om at bruken av lavnikotin-sigaretter skulle senke nikotinavhengigheten, slik at de uten problemer skulle fortsette å røyke denne typen sigarettet etter at studien var gjennomført.

– Vi kan ikke si at å røye lavnikotin-sigaretter ikke vil reduseres nikotinavhengigheten, men å gradvis trappe ned på nikotininnholdet, viste seg å ikke gi det ønskede resultatet (røykeslutt journ. anm), sier doktor Neal Benowitz, førsteforfatter av studien, til universitetet i Californias hjemmesider.

Test-gruppa fikk i 12 måneder utdelt sigaretter med kun fem prosent av nikotinet fra tradisjonelle sigaretter. Etter at det første året var gått, fikk de selv velge hva de røykte.

I løpet av oppfølgingsperioden ble verdien av stoffet kotinin målt til like høyt hos testgruppa som hos kontrollgruppa. Mengden kotinin i plasmaet er en nøyaktig indikator på nylig nikotininntak, skriver Addiction Journal i en omtale av studien.

De like verdiene av kotinin viser at lavnikotin-røykerene, trolig har gått tilbake til sitt foretrukne merke etter forsøksperioden.

Dermed viste hypotesen om gradvis avvenning gjennom lavere nikotininntak å ikke ha like mye for seg som forskerne antok.

Antallet som hadde sluttet å røyke i løpet av studieperioden, var tilnærmet lik mellom test- og kontrollgruppa.

Les også: Høie vil gjøre røyk og snus kjedelig

E-sigaretter

Den mye diskuterte e-sigaretten har fått både hard medfart og stjerne i margen i røykesluttdebatten. Noen mener det er sigaretter i forkledning, og følgelig ikke bra, mens den dampende menigheten trykker den til sine bryst.

En studie fra 2014 som tok for seg en rekke studier gjort på effekten e-sigaretter har på røykeslutt, viste at om lag ni prosent av røykere som brukte e-sigaretter klarte å slutte å røyke i inntil ett år, mens rundt fire prosent av røykerne som brukte e-sigaretter uten nikotin klarte det samme.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning, sa følgende om de da relativt få forskningsresultatene:

– Forskning viser at det nesten utelukkende er røykere og forhenværende røykere som tiltrekkes av e-sigaretter. Disse vil innhøste en enorm helsegevinst, som vil overgå den helserisiko som bruk av e-sigaretter medfører for ikke-røykere, sa han til ABC Nyheter i desember i fjor.

Forrige uke fikk landets leverandører av e-sigaretter beskjed om at positive bilder og omtale av produktene ikke er i overensstemmelse med reklameforbudet mot tobakk.

Les også: Leverandører frykter for e-sigarettenes framtid

Personvernpolicy