– Å trappe ned funker ikke

Lavere nikotin-innhold har liten innvirkning på lysten til å stumpe siggen for godt.
Lavere nikotin-innhold har liten innvirkning på lysten til å stumpe siggen for godt. Foto: Frank May / NTB Scanpix

Om du bytter ut de vanlige sigarettene med sigaretter med lavere nikotininnhold, har lite å si, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved blant annet universitetet i California har over to år sett på effekten av å skifte ut tradisjonelle sigaretter, med sigaretter med lavere nikotininnhold. Det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) fikk i 2009, gjennom en lovendring, muligheten til å regulerer nikotininnholdet i sigaretter på det amerikanske markedet.

Ifølge forskningsrapporten var hensikten til FDA å få nikotinnivået så lavt at det ikke skulle skape avhengighet.

Les den publiserte studien her

135 forsøkspersoner ble delt i to grupper, hvor den ene skulle røyke en lavnikotin-sigarett, mens kontrollgruppa skulle fortsette som før.

Les også: Passiv røyking ved e-sigaretter gir helserisiko

Trodde på nedtrapping

Forskerne jobbet ut fra en hypotese om at bruken av lavnikotin-sigaretter skulle senke nikotinavhengigheten, slik at de uten problemer skulle fortsette å røyke denne typen sigarettet etter at studien var gjennomført.

– Vi kan ikke si at å røye lavnikotin-sigaretter ikke vil reduseres nikotinavhengigheten, men å gradvis trappe ned på nikotininnholdet, viste seg å ikke gi det ønskede resultatet (røykeslutt journ. anm), sier doktor Neal Benowitz, førsteforfatter av studien, til universitetet i Californias hjemmesider.

Test-gruppa fikk i 12 måneder utdelt sigaretter med kun fem prosent av nikotinet fra tradisjonelle sigaretter. Etter at det første året var gått, fikk de selv velge hva de røykte.

I løpet av oppfølgingsperioden ble verdien av stoffet kotinin målt til like høyt hos testgruppa som hos kontrollgruppa. Mengden kotinin i plasmaet er en nøyaktig indikator på nylig nikotininntak, skriver Addiction Journal i en omtale av studien.

De like verdiene av kotinin viser at lavnikotin-røykerene, trolig har gått tilbake til sitt foretrukne merke etter forsøksperioden.

Dermed viste hypotesen om gradvis avvenning gjennom lavere nikotininntak å ikke ha like mye for seg som forskerne antok.

Antallet som hadde sluttet å røyke i løpet av studieperioden, var tilnærmet lik mellom test- og kontrollgruppa.

Les også: Høie vil gjøre røyk og snus kjedelig

E-sigaretter

Den mye diskuterte e-sigaretten har fått både hard medfart og stjerne i margen i røykesluttdebatten. Noen mener det er sigaretter i forkledning, og følgelig ikke bra, mens den dampende menigheten trykker den til sine bryst.

En studie fra 2014 som tok for seg en rekke studier gjort på effekten e-sigaretter har på røykeslutt, viste at om lag ni prosent av røykere som brukte e-sigaretter klarte å slutte å røyke i inntil ett år, mens rundt fire prosent av røykerne som brukte e-sigaretter uten nikotin klarte det samme.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning, sa følgende om de da relativt få forskningsresultatene:

– Forskning viser at det nesten utelukkende er røykere og forhenværende røykere som tiltrekkes av e-sigaretter. Disse vil innhøste en enorm helsegevinst, som vil overgå den helserisiko som bruk av e-sigaretter medfører for ikke-røykere, sa han til ABC Nyheter i desember i fjor.

Forrige uke fikk landets leverandører av e-sigaretter beskjed om at positive bilder og omtale av produktene ikke er i overensstemmelse med reklameforbudet mot tobakk.

Les også: Leverandører frykter for e-sigarettenes framtid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus