Markering i Oslo mot israelske Vestbredden-planer

Se opptak av markeringen i vinduet over.

Aktivistnettverket BDS demonstrerte mandag foran Utenriksdepartementet mot Israels planer om å rive landsbyen Susiya på den okkuperte Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal fortsette til Palestina er fritt, sa talsperson Nikos Tavridis-Hansen i BDS under markeringen. De om lag ti oppmøtte demonstrantene hadde plakater hvor det blant annet sto «Susiya, vi står med deg».

Susiya ligger klemt mellom to jødiske bosetninger i de steinete åsene sør for Hebron. Israels ambassade i Norge skriver i en pressemelding at landsbyen er en «klynge konstruksjoner» som er bygd ulovlig, og at beboerne blir tilbudt et annet område å bygge på.

Kampen om landsbyen har vart i mange år, men har de siste månedene fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at israelsk høyesterett ga lov til å fjerne de 350 beboerne og rive den palestinske landsbyen. Norge har i likhet med EU og USA gått ut og bedt om at Israel stanser planene.

– Dette er en meget uheldig utvikling som i tillegg til å ramme de palestinske innbyggerne, også er skadelig for muligheten til å starte fredsprosessen igjen, uttalte utenriksminister Børge Brende (H) i forrige uke.

Innbyggerne i Susiya hadde da nylig fått besøk av en israelsk general som fortalte dem at boligene skal jevnes med jorden.

BDS er et nettverk av aktivister som jobber for boikott og sanksjoner mot Israel.

Personvernpolicy