Åpen for alle - alltid

Erling Folkvord med NATO-krav til regjeringen:– Nå bomber Tyrkia også Kobani-kurderne

MOT IS: Kurdiske YPG-soldater står søndag 26. juli på en erobret stridsvogn med IS-logo i Nord-Syria. Nå skal YPG ha blitt angrepet av NATO-landet Tyrkia.
MOT IS: Kurdiske YPG-soldater står søndag 26. juli på en erobret stridsvogn med IS-logo i Nord-Syria. Nå skal YPG ha blitt angrepet av NATO-landet Tyrkia. Foto: Delil Souleiman / Afp/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De kurdiske selvstyrestyrkene YPG i Kobani kjemper som besatt mot IS, men skal nå ha blitt angrepet i ryggen av NATO-landet Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det må Norge kreve slutt på, appellerer Rødt-veteranen Erling Folkvord.

Tyrkias hær bombet 24. juli styrkene til den kurdiske Folkets forsvarshær, YPG, og Den frie syriske arme nord i Syria.

Det skriver YPGs overkommando i en pressemelding søndag.

Angrepet på YPG innebærer i så fall en ytterligere opptrapping av krigen Tyrkia forrige uke startet mot kurdiske PKK-styrker i Irak. YPG forsvarer de selvstyrte kurdiske enklavene i Syria kalt Rojava, på grensa til Tyrkia.

Mandag melder imidlertid NTB at Tyrkia benekter å ha bombet YPG.

Mest kjent her hjemme er YPG for sin forsvarskamp mot IS-angrepene på byen Kobani i Rojava. YPG klarte å slå tilbake IS ved hjelp av støtte fra USA, som angrep IS-inntrengerne fra fly. Nå er det YPG som blir angrepet av USAs allierte Tyrkia - samtidig som de fortsatt må kjempe mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkvord-appell til Solberg og Brende

Nyheten kommer idet NATO tirsdag skal avholde et hastemøte om terrorangrepet i Tyrkia og Tyrkias bombing ikke bare av IS, men også kurdiske styrker.

– Børge Brende og Erna Solberg må kreve at president Erdogan nå stanser krigen han har startet opp mot den kurdiske befolkningen og den kurdiske demokratiske bevegelsen, og at den gjenopptar den politiske fredsprosessen som startet for to år siden, sier Rødt-politiker Erling Folkvord til ABC Nyheter.

Folkvord har i mange år hatt tett kontakt med kurderne, og rapporterte sammen med sin partifelle Svein Olsen fra grensa til Kobani i oktober i fjor, da striden mot IS raste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: – Hvor er NATO og Tyrkia i kampen mot IS?

Tyrkia mot IS - eller?

Erling Folkvord og andre kilder har i lenger tid hevdet at Tyrkia i virkeligheten hjelper IS. Men mandag i forrige uke ble 32 personer drept i et terrorangrep i Tyrkia, noe som fikk dem til å starte bombing av IS. Men - samtidig startet tyrkerne heftig bombardement av de kurdiske PKK-styrkene i Nord-Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurderne betraktes som en av de sterkeste motstanderne i kampen mot IS.

– Tyrkia gjennomfører symbolsk bombing mot IS, men veldig brede angrep på både kurdiske sivile og geriljastyrker i Nord-Irak, og nå også YPG som er de eneste som har klart å beseire IS og tvinge dem til retrett, sier Folkvord.

Les også: IS tjener på tyrkisk krig mot kurderne

– Rojava en trussel mot Erdogans Tyrkia

Kurderne er delt i forskjellige fraksjoner og bevegelser. Meldingene til nå har gått ut på at Tyrkia bomber de kurdiske PKK-styrkene i Nord-Irak.

Nå skal de altså ha gått til angrep også på YPG-styrkene.

Rojava, som YPG-styrkene forsvarer, er en selvstyrt enklave kurdere i lenger tid klart å etablere nord i borgerkrigsherjede Syria. For ett år siden intervjuet ABC Nyheter representanter for de sivile myndighetene i Rojava, da de var på besøk i Oslo.

Les: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria - Rojava

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rojava er en trussel mot det tyrkiske regimet i Tyrkia. Det er et tverrkulturelt, sekulært folkestyre der ulike folkeslag og religioner kan leve sammen. Det bryter med alt det sentrale i det tyrkiske systemet. YPG har samme ideologi som PKK. Demokratieksperimentet i Rojava er det første forsøket på å realisere den formen for demokratisk styring som PKK har som mål, sier Erling Folkvord.

Artikkelen er oppdatert med at Tyrkia benekter å ha angrepet YPG