Innavlede bananer i faresonen

Soppsykdommer er en trussel mot bananer. Denne gangen er sorten Cavendish i fare for å forsvinne.
Soppsykdommer er en trussel mot bananer. Denne gangen er sorten Cavendish i fare for å forsvinne. Foto: Sayyid Azim / Ap / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre gang på 50 år kan den mest populære bananen bli utryddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vanligste sorten bananer som er å få kjøpt er av typen Cavendish. Den har siden verdens banandyrkere tok den inn i varmen på 1960-tallet, vært den mest kommersielt mest populære banenen.

Nå er Cavendish i fare for å bli et nytt lukket kapitel i verdens frukthistoriske bok, skriver CNN.

Fram til 1965 var det Gros Michel som var det gjeldende innen bananer. Gros Michel-en smakte bedre og hadde lengre holdbarhet, ifølge CNN. Men en soppsykdom som ble kjent som Panama-syken tok knekken på de smakfulle fruktene.

1965 ble, på grunn av soppinfeksjonen, det siste året Gros Michel eksiterte.

Kloner

For å fortsatt kunne produsere og eksportere den kaliumholdige godbiten, trengte man en sort som ikke lot seg knekke like lett. Valget falt på Cavendish-banenen, som var regnet som litt mindre god, men imun mot sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mesteparten av banenene som selges rundt om i verden i dag er nettopp denne sykdomsrobuste sorten, selv om det finnes flere hundre sorte av banan. Men nettopp dens imunitet mot Panama-syken kan bli dens endelikt.

Når det er så lange baner av like bananer verden over, løper de en risiko for å bli kloner av sitt opphav. Fordi Cavendish-banenen er den som i all hovedsak dyrkes, øker risikoen for at en smittet frukt, smitter resten.

Situasjonen er kjent og FN advarte i fjor mot en potensiell banankrise, blant annet fordi det per i dag ikke eksisterer motmidler eller metoder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien gjentar seg

Som på 1960-tallet står verden foran en potensiell bortgang for en kjær banansort.

Sykdommen som nå truer heter Tropical Race 4 (TR4), og stammer fra Malaysia. Der har den ligget i jorda og ulmet siden starten på 1990-tallet, og har ifølge FN skaffet produsenter i Sørøst-Asia masse problemer allerede. Soppsykdommen kjennetegnes blant annet ved at den kan eksistere i årevis i jordsmonnet før den bryter ut. Sykdommen spres gjennom vann og jord.

Forfatter og bananforkjemper Dan Koeppel sier til CNN at vi nå ser en gjentagelse på Panama-syken.

– Sent på 80-tallet tok banandyrkere til ordet for større mangfold i produksjonen, slik at problemet ikke oppstår igjen. De bønnfalt sjefene sine, men de ble ikke hørt, ifølge Koeppel.