IS smugler olje for 10 millioner dollar i måneden

I slutten av mai tok IS kontroll over den syriske byen Palmyra og heiste det svarte flagget på toppen av slottet i den historiske byen. Foto: AP/NTB scanpix
I slutten av mai tok IS kontroll over den syriske byen Palmyra og heiste det svarte flagget på toppen av slottet i den historiske byen. Foto: AP/NTB scanpix

USA har etter et kommandoangrep mot IS i Syria sikret seg detaljert innsikt i bevegelsens økonomi. Etter alt å dømme smugler IS olje for 10 millioner dollar per måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mange rykter om IS' inntekter særlig fra olje, og beløp på mellom 1 og 3 millioner dollar i måneden har vært nevnt. Men dette er bare spekulasjoner, sier tjenestemenn til TV-kanalen NBC.

Smugling av olje til Tyrkia er kjent som en av IS' inntektskilder, men IS gjør også forretninger i Syria og Irak., inkludert til det syriske regimet som de kriger mot.

Ifølge nye amerikanske beregninger har IS for tiden månedlige inntekter på mellom 8 og 10 millioner dollar.

Opplysningene er samlet inn i forbindelse med en militæraksjon i Syria for to måneder siden, da Abu Sayyaf, som hadde ansvaret for oljeforretningene, ble drept.

Hans kone ble arrestert, og det ble tatt beslag i flere datamaskiner.

– Før Abu Sayyaf-aksjonen hadde vi ingen reell idé om hvor mange penger de tjente på smugling, sier en av kildene til NBC.

Man regner med at IS har store utgifter, blant annet til lønn til krigerne og økonomisk hjelp til deres familier. Men inntektene er blitt mindre siden den USA-ledede koalisjonen innledet sine flyangrep for et år siden.

Personvernpolicy