Clintons private epost inneholdt gradert materiale

Hillary Clintons bruk av en privat konto på en server i hennes hjem mens hun var utenriksminister, ble kjent i fjor og kan være en bombe under hennes kampanje for å bli USAs neste demokratiske president. Foto: AFP/NTB scanpix
Hillary Clintons bruk av en privat konto på en server i hennes hjem mens hun var utenriksminister, ble kjent i fjor og kan være en bombe under hennes kampanje for å bli USAs neste demokratiske president. Foto: AFP/NTB scanpix

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton sendte minst fire eposter med gradert materiale fra sin private konto da hun var utenriksminister, heter det i en rapport fra etterretningstjenesten til Kongressen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalinspektøren for de amerikanske etterretningstjenestene skriver at av et utsnitt på 40 av 30.000 eposter som var sendt eller mottatt av Clinton, inneholdt minst fire materiale regjeringen hadde stemplet som hemmelig.

«Dette graderte materialet skulle aldri vært sendt gjennom et uklassifisert privat system», skriver generalinspektør Charles McCullough.

Clinton har selv sagt at det ikke var noe gradert materiale i eposter hun sendte i sin private epost. Store deler av denne eposten ble i fjor oversendt til utenriksdepartementet.

Det er fortsatt uklart om epostene med gradert materiale er epost hun har sendt eller mottatt fra andre.

Clintons bruk av en privat konto på en server i hennes hjem mens hun var utenriksminister, ble kjent i fjor og kan være en bombe under hennes kampanje for å bli USAs neste demokratiske president.

Republikanerne har begjærlig grepet fatt i forholdet for å forsøke å tegne et bilde av henne som lite troverdig.

Clinton overlot 30.000 eposter fra den private kontoen til utenriksdepartementet etter at hun sluttet som utenriksminister, men flere tusen andre hun sier var private og ikke hadde noe å gjøre med jobben, er slettet.

McCullough sier i sitt brev at han har fått opplyst fra utenriksdepartementet at det kan være hundrevis av graderte eposter blant de 30.000.

Han sier også at det kan finnes graderte eposter på minst en privat server som ikke er i myndighetenes eie. Dette kan oppmuntre Clintons motstandere til å trappe opp innsatsen for å få henne til å la myndighetene gå gjennom serveren.

Personvernpolicy