Tyrkia slutter seg til koalisjonen mot IS

I uttalelsen bekreftes det at den USA-ledede koalisjonen har fått tillatelse til å bruke den tyrkiske militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak. Bildet viser et amerikansk jagerfly i Irak i juli.
I uttalelsen bekreftes det at den USA-ledede koalisjonen har fått tillatelse til å bruke den tyrkiske militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak. Bildet viser et amerikansk jagerfly i Irak i juli. Foto: Thaier Al-sudani / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia slutter seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS. Landets flyvåpen vil nå delta i operasjoner mot ekstremistgruppen i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Tyrkias utenriksdepartementet som fredag kveld opplyser at landets egne fly settes inn i kampen mot Den islamske staten (IS).

– Det vil bidra til sikkerhet for dem som bor i IS-kontrollerte områder i Syria, heter det i en uttalelse fra departementet.

I uttalelsen bekreftes det at den USA-ledede koalisjonen har fått tillatelse til å bruke den tyrkiske militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak, noe flere medier meldte torsdag.

– Deler av det tyrkiske flyvåpenet vil tildeles oppgaver med tilsvarende mål som i disse operasjonene, heter det fra utenriksdepartementet.

– Flere drept i flyangrep

Avgjørelsen er en kraftig opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet. Den kommer etter at tyrkiske jagerfly tidlig fredag for første gang gjennomførte luftangrep mot IS-mål Syria. Ifølge tyrkiske myndigheter forlot imidlertid flyene ikke tyrkisk luftrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble ni IS-krigere drept og tolv personer såret i angrepene. Gruppen opplyser imidlertid ikke om de sårede er sivile eller tilknyttet IS.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omtalte fredag angrepene som et «første skritt».

– Militante grupper må enten legge ned våpnene, eller merke konsekvensene, sa Erdogan til lokale medier i Istanbul.

Les mer: Erdogan til IS: – Legg ned våpnene, eller merk konsekvensene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 300 pågrepet

Fredag ble 297 personer, blant dem 37 utenlandske statsborgere, pågrepet rundt omkring i hele landet, ifølge myndighetene. Politiaksjonen var rettet både mot medlemmer av IS og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Tyrkia er fast bestemt på å bekjempe alle «terrorgrupper», uten å gjøre forskjell på dem, heter det i en uttalelse fra statsminister Ahmet Davutoglus kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågripelsene skjer få dager etter at IS gjennomførte sitt første store angrep i Tyrkia, der 32 ungdommer ble drept. Torsdag skjøt tyrkisk militære tilbake mot Syria etter at en soldat ble drept av skudd fra syrisk side av grensa, i det Tyrkia omtaler som et IS-angrep.

– Lettere for IS

Kurdere i Tyrkia har beskyldt landets myndigheter for regelrett å støtte opp under IS fordi Tyrkia frykter en kurdisk stat mer enn jihadistene.

Den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK sier den sto bak drapene på tyrkiske sikkerhetsstyrker torsdag som hevn for selvmordsangrepet i Suruc og for Tyrkias passive holdning overfor IS.

Tyrkia-ekspert Camilla Nereid peker på at IS kan utnytte situasjonen til å vinne terreng i Tyrkia.

– Jo mer ustabilt det blir i Tyrkia, jo lettere blir det for IS å få oppslutning også der, selv om denne type politisk misbruk av islam er fremmed i en tyrkisk kontekst, sa Nereid til NTB fredag ettermiddag.