Tyrkia lover å fortsette kampen mot IS og PKK

Slektninger og venner bære kister med ofre for bombeangrepet i den sørøstlige byen Suruc mandag under en begravelsesseremoni i Istanbul onsdag.
Slektninger og venner bære kister med ofre for bombeangrepet i den sørøstlige byen Suruc mandag under en begravelsesseremoni i Istanbul onsdag. Foto: Murad Sezer / Reuters

Luftangrep mot ekstremistgruppen IS i Syria og pågripelser av mistenkte opprørere viser at Tyrkia ikke er IS' støttespiller, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Militante grupper må enten legge ned våpnene eller «merke konsekvensene», sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til lokale medier i Istanbul.

Tyrkiske jagerfly gjennomførte fredag for første gang luftangrep mot IS-mål i Syria. Erdogan betegner angrepene som et «første skritt».

Samme dag ble 297 personer, blant dem 37 utenlandske statsborgere, pågrepet rundt omkring i hele landet, ifølge myndighetene. Politiaksjonen var rettet både mot medlemmer av IS og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Tyrkia er fast bestemt på å bekjempe alle «terrorgrupper», uten å gjøre forskjell på dem, heter det i en uttalelse fra statsminister Ahmet Davutoglus kontor.

Kritiseres for å støtte IS

Luftangrepene og politiaksjonene representerer en kraftig opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet.

– Noen mener tyrkiske myndigheter i det stille støtter IS fordi de ikke er interessert i at kurderne skal styrke sin posisjon. Med angrepet mot IS-mål vil Tyrkia demonstrere at landet ikke er IS' støttespiller, sier Tyrkia-ekspert Camilla Nereid, dekan ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, til NTB fredag.

Opptrappingen skjer få dager etter at IS gjennomførte sitt første betydelige angrep i Tyrkia, der 32 ungdommer ble drept. Torsdag skjøt Tyrkia tilbake mot Syria etter at en tyrkisk soldat ble drept av skudd fra den andre siden av grensa.

Reaksjon: Tyrkia slutter seg til koalisjonen mot IS

Press fra USA

Beslutningen om å angripe IS fra lufta ble tatt under et møte mellom sikkerhetstjenestemenn og statsministeren i Ankara sent torsdag, melder nyhetsbyrået AFP.

Jagerflyene, som ifølge myndighetene i Ankara ikke forlot tyrkisk luftrom, gjennomførte angrepet like før klokken 3 natt til fredag norsk tid.

USA har lenge presset på for å få NATO-landet Tyrkia til å spille en mer aktiv rolle i kampen mot IS-opprørere som kontrollerer store deler av Tyrkias naboland Syria og Irak.

Luftangrepene fredag skjedde bare timer etter at Tyrkia etter flere måneders forhandlinger omsider ga USA tillatelse til å bruke militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak.

Beslutningen om Incirlik ble kunngjort få timer etter at USAs president Barack Obama og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakket sammen på telefon om IS-angrepet i Suruc, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Lettere for IS

Kurdere i Tyrkia har beskyldt landets myndigheter for regelrett å støtte opp under IS fordi Tyrkia frykter en kurdisk stat mer enn jihadistene.

Den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK sier den sto bak drapene på tyrkiske sikkerhetsstyrker torsdag som hevn for selvmordsangrepet i Suruc og for Tyrkias passive holdning overfor IS.

Uroen de siste dagene setter en stopper for fredsprosessen mellom tyrkiske myndigheter og PKK, sier Tyrkia-ekspert Camilla Nereid. Hun peker på at IS kan utnytte situasjonen til å vinne terreng i Tyrkia.

– Jo mer ustabilt det blir i Tyrkia, jo lettere blir det for IS å få oppslutning også der, selv om denne type politisk misbruk av islam er fremmed i en tyrkisk kontekst, sier Nereid.

Personvernpolicy