Tyrkia pågrep 250 i aksjon mot militante grupper

Myndighetene er fast bestemt på å bekjempe alle «terrorgrupper» uten å gjøre forskjell på dem. Se video.

Tyrkia bombet fredag IS i Syria for første gang. Samtidig opplyser regjeringen at 250 personer er pågrepet i en landsomfattende aksjon mot mistenkte IS-medlemmer og militante kurdere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiaksjonen fant sted i 13 provinser rundt om i landet fredag. Den var rettet både mot medlemmer av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

– Totalt 251 personer ble brakt i arresten for å tilhøre terrorgrupper, heter det i en uttalelse fra statsminister Ahmet Davutoglus kontor.

Der står det også at myndighetene er fast bestemt på å bekjempe alle «terrorgrupper» uten å gjøre forskjell på dem.

Rundt 5.000 politifolk deltok i aksjonen, som var rettet mot rundt 140 mål.

Samme dag gjennomførte tyrkiske jagerfly for første gang luftangrep mot IS-mål i Syria. Statsministers kontor sier at tre fly angrep tre mål tilhørende IS. Det skjedde uten at flyene forlot tyrkisk luftrom i Kilis-provinsen.

Les også: Tyrkiske fly angrep IS-mål i Syria

Luftangrep

Angrepet og politiaksjonene representerer en kraftig opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet.

Politiaksjonen var også rettet mot PKKs ungdomsfløy YDG-H og den ytterliggående marxistgruppen DHKP-C, melder det statlige nyhetsbyrået Anatolia.

Et kvinnelig medlem av marxistgruppen ble drept da det kom til sammenstøt med henne og politi under pågripelser i Istanbul.

Tyrkias opptrapping skjer få dager etter at IS gjennomførte sitt første betydelige angrep i Tyrkia, der 32 ungdommer ble drept. Torsdag skjøt Tyrkia tilbake mot Syria etter at en tyrkisk soldat ble drept av skudd fra den andre siden av grensa.

Beslutningen om å angripe IS fra lufta ble tatt under et møte mellom sikkerhetstjenestemenn og statsministeren i Ankara sent torsdag.

Flyene slapp bombene like før klokken 3 natt til fredag norsk tid og dro trygt tilbake til sine baser etter angrepene, opplyser Davutoglus kontor.

USA får bruke flybase

Luftangrepet skjedde bare timer etter at Tyrkia etter flere måneders forhandlinger omsider ga USA tillatelse til å bruke militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak. Fra før er det 1.500 amerikanske soldater på basen som er blitt brukt til tokt i Afghanistan.

USA har lenge presset Tyrkia til å spille en mer aktiv rolle i kampen mot jihadistene som kontrollerer store deler av Tyrkias naboland Syria og Irak.

Beslutningen om Incirlik ble kunngjort få timer etter at president Barack Obama og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan snakket sammen på telefon om IS-angrepet.

Kurdisk frustrasjon

Tyrkiske kurderne har beskyldt tyrkiske myndigheter for regelrett å støtte opp under IS fordi Tyrkia frykter en kurdisk stat mer enn jihadistene.

Etter terrorangrepet i Suruc mandag kokte frustrasjonen blant mange kurdere over. Flere steder har det vært store demonstrasjoner, og i grenseområdene ble to politimenn drept av PKK.

Tyrkiske myndigheter har identifisert selvmordsbomberen i Suruc som en 20 år gammel tyrkisk kurder som sluttet seg til IS etter å ha reist til Syria.

Personvernpolicy