USA varsler plan for stenging av Guantanamo

President Barack Obama lovet å stenge fangeleiren på Guantanamo straks etter at han ble innsatt i januar 2009, men det har så langt ikke skjedd.
President Barack Obama lovet å stenge fangeleiren på Guantanamo straks etter at han ble innsatt i januar 2009, men det har så langt ikke skjedd. Foto: Kevin Lamarque / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obamas administrasjon er i ferd med å fullføre en plan for stenging av Guantanamo-fengslet på Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser Det hvite hus onsdag.

– Administrasjonen er faktisk i siste fase av arbeidet med utkastet til en plan om en trygg og ansvarlig stenging av fengselet i Guantanamo-bukta som skal presenteres for Kongressen, sier talsmann Josh Earnest.

Earnest tilføyer at stengingen av fangeleiren skjer av hensyn til nasjonens sikkerhet og er en prioritering for Obama.

Obama lovet å stenge fangeleiren straks etter at han ble innsatt i januar 2009. Det har han ikke klart, delvis på grunn av politiske, juridiske og diplomatiske hindringer – samt problemer med å finne ut hvor fangene skal slippes fri.

Bosettingsproblemer

USA har gradvis sendt fanger tilbake til sine respektive hjemland, eller til tredje land. Det må fortsette dersom fengselet skal kunne stenges, påpeker talsmannen. Under halvparten av de innsatte som er igjen i Guantanamo-fengslet, har fått grønt lys til å slippes fri, men de har ennå ikke blitt bosatt eller sendt hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre fanger må tiltales eller vurderes for løslatelse. Kongressen, som Republikanerne har flertall i, har sterkt motsatt seg overføring av fanger til USA.

Cuba, som USA nylig gjenopptok diplomatisk bånd med, krever at USA gir tilbake marinebasen i Guantanamobukta, som amerikanerne har leid siden 1903. Da Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez mandag besøkte sin amerikanske motpart John Kerry i Washington, gjentok han dette kravet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Massiv kritikk

Fangeleiren på Guantanamo ble opprettet som følge av invasjonen av Afghanistan som fulgte i kjølvannet av terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001.

Fangene får ikke prøve sine saker for en domstol, og noen av dem har sittet innesperret i over ti år. USA har høstet sterk internasjonal kritikk for fangebehandlingen i Guantanamo-leiren, og kritikere både i og utenfor USA har kalt den en skamplett.

I januar i år satt 122 mennesker fortsatt fengslet i den kontroversielle leiren på Cuba. FNs torturkomité kritiserte senest i en rapport i fjor USA for å ha gjort for lite for å etterforske anklager om tortur fra terrormistenkte personer.

Guantanamo-basen:

* 11. januar 2002 ankom de første fangene leiren på den amerikansk militærbasen Guantanamo på Cuba.

* I alt 779 fanger har vært holdt i leiren siden da. Det var i januar 122 fanger igjen.

* Ni fanger har dødd i leiren. Sju av dødsfallene er blitt klassifisert som selvmord.

* President George W. Bush autoriserte bruk av militærtribunaler for å dømme fangene, men kun elleve rettssaker er gjennomført, hvorav to senere ble overprøvd.

* Barack Obama beordret straks han tiltrådte som president i januar 2009, at fangeleiren skulle nedlegges i løpet av et år, men ga opp dette etter å ha støtt på politiske, juridiske og diplomatiske problemer. Han vil nå gjøre et nytt forsøk.

* Cuba, som USA nylig gjenopptok diplomatisk bånd med, krever at USA gir tilbake Guantanamobukta, som amerikanerne har leid siden 1903.