Republikansk leder vil gjøre alt for å stanse atomavtale

Republikanernes flertallsleder John Boehner lover å gjøre alt han kan for å sette en stopper for de internasjonale stormaktenes avtale med Iran.
Republikanernes flertallsleder John Boehner lover å gjøre alt han kan for å sette en stopper for de internasjonale stormaktenes avtale med Iran. Foto: Yuri Gripas / Reuters

Republikanerne vil gjøre alt som er mulig for å stanse atomavtalen med Iran, sier republikaneren John Boehner. Han leder Representantenes hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boehner sa onsdag at han og andre i Kongressen vil gjøre sitt ytterste for å hindre at avtalen går videre i godkjenningsprosessen.

– Medlemmer av Kongressen vil stille krasse spørsmål når de møter presidentens eksperter. Det er fordi en dårlig avtale truer det amerikanske folkets sikkerhet. Nettopp av den grunn vil vi gjøre alt vi kan for å stanse den, sier Boehner.

Ønsker å tvinge Iran i kne

Atomavtalen mellom Iran og seks internasjonale stormakter gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot opphevelse av økonomiske sanksjoner. Avtalen ble landet tirsdag sist uke.

I en tale tidligere denne uken langet Khamenei ut mot USA og hevdet at amerikanerne ønsker å tvinge Iran i kne.

– At Iran nå har gått med på en atomavtale, innebærer ikke at vi kommer til å stanse støtten til regimene i Syria og Irak, eller til undertrykte folk i Jemen, Bahrain og palestinerne, sa Khamenei.

Kerry Bekymret

Han slo videre fast at Irans politikk overfor landene i Midtøsten er i direkte kontrast til USAs politikk.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal tolke det på dette tidspunktet, utenom å tolke det slik det fremstår, sier utenriksminister Kerry i et intervju med den saudiarabisk-eide TV-kanalen Al Arabiya tirsdag.

– Hvis det er hans politikk, så er det svært urovekkende, sier Kerry.

Bakgrunn: Teheran feirer atomavtale

Personvernpolicy