Kvarme: – 22. juli er dagen vi ikke glemmer

Biskop Ole Christian Kvarme sammen med kronprinsesse Mette-Marit før gudstjenesten i Oslo domkirke onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Biskop Ole Christian Kvarme sammen med kronprinsesse Mette-Marit før gudstjenesten i Oslo domkirke onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– 22. juli er dagen vi ikke glemmer. Ikke for å bli i ondskapen som rammet, men for å møte det onde med motstand og fremtiden med det gode, sier biskopen i Oslo Ole Christian Kvarme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvarme holdt preken i gudstjenesten i Oslo domkirke onsdag klokka 12. Prekenen var del av det nasjonale programmet for markeringen av 22. juli.

Kirken var pyntet med blomsten fuksia ved hovedinngangen, ved lystenningsstedene og på hovedalteret.

Folk sto i kø i flere timer utenfor kirken før gudstjenesten startet.

Tema for gudstjenesten var fredstanker, fremtid og håp.

– Sorg er kjærlighetens pris. I boken «En dag i historien» forteller én av Utøyas overlevende at hun mistet broren sin der, og sier at sorgen er «bevis på at han var elsket”– både av henne og andre rundt dem, sier Kvarme.

Les også: – En imponerende AUF-leder

Talte om 22. juli-senteret

Biskopen benyttet anledningen til å snakke om 22. juli-senteret i regjeringskvartalet, som åpnet onsdag.

– I dag utfordres vi igjen av hjertets språk og handling til samhold i vårt mangfold, sier Kvarme.

I gudstjenesten kom Knut Arild Hareide med en hilsen.

– I månedene etter tragedien ble vi bedt om å ta ekstra vare på de berørte og pårørende. Det gjelder fortsatt i dag. Sorgen har ingen datostempling, sier Hareide til en beveget forsamling.

Hareide hyller AUF

– Jeg tenker særlig på hvordan AUF har håndtert situasjonen. Mens hele verdens søkelys var rettet mot dere, sto dere oppreist. Jeg vil takke AUF for måten de håndterte tiden etter 22. juli. Jeg vil også takke tidligere AUF-leder Eskil Pedersen, sier Hareide.

Kronprinsesse Mette Marit, Ap-leder Jonas Gahr Støre, finansminister Siv Jensen, Eskil Pedersen, Olemic Thommessen og Solbergs ektemann var noen av de mange fra norsk offentlighet som var til stede under gudstjenesten.

Etter Hareides tale tente flere av de fremmøtte lys.

Sangere fra Oslo Domkor ledet av dirigent Vivianne Sydnes medvirket, og Kåre Nordstoga spilte orgel. Solist var guttesopranen Aksel J.S. Rykkvin.

Les også: Sterke inntrykk i regjeringskvartalet

Les også: – Huset i seg selv er det største utstillingsobjektet

Personvernpolicy