Voldelig valgdag i Burundi

Politi og soldater avgir sine stemmer i Bujumbura. En politimann og en sivil ble drept i sammenstøt i løpet av natten til valgdagen.
Politi og soldater avgir sine stemmer i Bujumbura. En politimann og en sivil ble drept i sammenstøt i løpet av natten til valgdagen. Foto: Mike Hutchings / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bujumbura/Oslo: Eksplosjoner og skyting hørtes i Burundis hovedstad Bujumbura under det omstridte presidentvalget tirsdag. Boikott førte til lav valgdeltakelse i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Til tross for en fasade av pluralisme, er dette et valg med bare én kandidat, hvor burundierne allerede vet utfallet, sier Thierry Circoulun fra den anerkjente tankesmia International Crisis Group (ICG) ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også USA kritiserer valget og mener det vil svekke tilliten til Burundis regjering ytterligere.

I løpet av natt til tirsdag ble minst to personer, en politimann og en sivil, drept i voldsepisoder. Uroen fortsatte da valglokalene åpnet kort tid etter daggry i hovedstaden, der det i tre måneder har pågått protester mot regjeringen.

Boikott

Ytterligere en sivil ble drept om morgenen. Ifølge vitner ble han skutt av politiet.

– Folk gjør dette for å skremme velgere, sier Willy Nyamwite, rådgiver for presidenten, til nyhetsbyrået Reuters.

– Vi ser på skytingen i natt som en form for trussel. Det kommer til å bli kaos etter valget fordi den kommende regjeringen ikke vil bli anerkjent av alle, sier burundiske Desire Kabaya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjef for valgkommisjonen, Pierre Claver Ndayicariye, opplyser til Reuters at valgdeltakelsen trolig ender på 80 prosent på landsbygdene og rundt 40 prosent i hovedstaden. Foreløpige valgresultater kan ventes torsdag, ifølge Ndayicariye.

Borgerkrig

Det ventes at president Pierre Nkurunziza blir gjenvalgt til en tredje presidentperiode med klar margin.

Opposisjonen boikotter valget fordi den mener at presidenten ikke har lov å stille på nytt i henhold til grunnloven, og at kandidaturet er et brudd på en fredsavtale som avsluttet år med borgerkrig og etniske massakrer i 2006. Også det internasjonale samfunnet har bedt burundiske myndigheter utsette valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nkurunziza viser derimot til en domstolskjennelse som sier at han kan stille som kandidat igjen.

3,8 millioner

Rundt 3,8 millioner innbyggere i det lille østafrikanske landet har stemmerett ved valget. I områder i hovedstaden hvor presidenten har mange tilhengere, sto titalls personer i kø for å avgi sine stemmer tirsdag morgen. I andre områder var oppmøtet tynt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I noen nabolag hadde folk satt opp barrikader.

Folk har blitt skremt av volden, sier en ikke navngitt inspektør ved et av lokalene til nyhetsbyrået DPA.

Kritikk

Siden protestene mot presidenten startet i april, har minst 100 personer mistet livet. Uavhengige medier er stengt, og mange av presidentens motstandere har flyktet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer til ro og ber alle parter om å avstå fra voldshandlinger som kan ramme «stabiliteten i Burundi og regionen».

I midten av mai prøvde opprørsgeneraler å kaste Nkurunziza i et kupp, men mislyktes. Deretter startet de et opprør nord i landet. Nye krisesamtaler mellom regjeringen og opposisjonen brøt sammen søndag.

Flykter

Ifølge FN har over 145.000 burundiere blitt registrert som flyktninger i nabolandene siden april. Mange flere antas imidlertid å ha flyktet, uten å ha blitt registrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flyktningleiren Nyarugusu i Tanzania er antallet burundiere kommet opp i rundt 78.000, hvorav en femdel antas å være barn under fem år. Ifølge organisasjonen begynner nå tilfellene av underernærte å nå kritiske nivåer.

– Hvis antallet underernærte barn fortsetter å stige, vil de nåværende medisinske fasilitetene i leiren ikke være tilstrekkelig til å håndtere dem, sier fungerende landdirektør Lisa Parrot i organisasjonen Redd Barna i Tanzania.