22.-juli-utstillingen åpner onsdag:– Kritikken er grunnløs

22. juli-senteret åpner 22. juli i år ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo.
22. juli-senteret åpner 22. juli i år ved foten av Høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Far til en av de drepte på Utøya mener den kritiserte utstillingen er viktig for ettertiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolbein Fridtun mistet datteren Hanne Kristine (19) på Utøya 22. juli 2011. Han og kona har tenkt å besøke utstillingen i Høyblokka, som viser blant annet rester av bombebilen og terroristens ID-kort.

– Jeg mener det er viktig at det blir stilt ut. Den kritikken som kommer nå, mener jeg er helt grunnløs, sier Fridtun til NRK.

Informasjonssenteret i regjeringskvartalet har fått kritikk allerede før den er åpnet. Kritikken har blant annet gått på bekymringen for at Breivik-sympatisører skal reise dit.

Les også: Breiviks bombebil skal stilles ut

Huskehjelp

For familien Fridtun forsvant mye av detaljene fra den grusomme julidagen, og faren til Hanne Kristine ser det som viktig for dem som kommer etter at dagen dokumenteres.

19-åringen var en av de 77 som ble drept 22. juli. Foto: Ap
19-åringen var en av de 77 som ble drept 22. juli. Foto: Ap

– For min del kan jeg si at en hel del gikk meg hus forbi den dagen, fordi tankene mine var et helt annet sted. Så for meg er det viktig å med seg detaljert. Det tror jeg også det er for andre, sier Kolbein Fridtun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke et minnested

Kritikken mot informasjonssenteret har kommet fra blant andre advokat John Christian Elden. Han er sterkt kritisk til å stille ut gjenstander fra terrordøgnet, midt i folks arbeidsplass.

– De ansatte trenger ikke minnes om deres angriper. Vi har et utmerket rettsmuseum i Trondheim. Dit kan man sende etterlatenskapene til Breivik. så kan man i Oslo og på Utøya minnes ofrene, og ikke gjerningsmannen sa Elden til Aftenposten tidligere i juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdraget med å utforme informasjonssenteret ble gitt NTNU, av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Statsråd Jan Tore Sanner understreker i Aftenposten at det har vært viktig for alle parter at utstillingen ikke blir et museum sympatisører kan valfarte til.

– Det handler om formidling av kunnskap til unge og voksne mennesker. Kunnskap er vårt viktigste våpen i kampen mot vold, hat og ekstremisme, sa Sanner til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Elden om 22. juli-utstillingen: Nei, takk!

– Feigt

Kulturviter og museolog Per Magnus Sandsmark skrev mandag i et debattinnlegg hos NRK Ytring at det er feigt å flytte hele ansvaret for tolkning til publikum.

Bakgrunnen for Sandsmarks kritikk er at det i utstillingen ikke vil være veiledende tekstplakater eller annen informasjon enn kongens og statsministerens taler, samt utdrag fra samtaler med ofre og pårørende.

Sandsmark ser poenget i at publikum skal få oppleve utstillingen fritt for andres påvirkende tekster, men at en slik utstilling kunne trengt «veiledning til å se nye, kanskje klargjørende sammenhenger.»