Verden svettet mens Norge frøs

Juni var våt i store deler av Norge. Turistene i Frognerparkern fikk smake på regnmengder over normalen.
Juni var våt i store deler av Norge. Turistene i Frognerparkern fikk smake på regnmengder over normalen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Globaltemperaturen lå over gjennomsnittet i juni, bortsett fra i Skandinavia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På de 136 årene National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har værmålinger fra, var årets juni den varmeste måneden kloden vår har opplevd. Mens vi nordmenn hutrert oss inn i fellesferien, var det globalt 0,88 grader celsius varmere enn gjennomsnittlig for 1900-tallet, ifølge en rapport fra NOAA.

Middeltemperaturen i junimånedene i forrige århundre var 15,5 grader.

Med varmerekord i juni, ble det den fjerde rekordmåneden i år. NOAAs tall viser også at perioden juli 2014 til og med juni 2015 var den varmeste 12-måneders-perioden registrert på de 136 årene.

De ti varmeste 12-måneders-periodene har blitt målt de siste ti månedene.

Værdata-senteret utarbeider månedlige statistikker for hele verden, basert på nasjonale målinger. Mens store deler av verden var ekstra varm i måneden som gikk, kaller NOAA Skandinavia et av de få kalde innslagene i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk været der du er

Meteorologisk institutts klimatologiske månedesoversikt, enklere sagt en detaljert værrapport for juni, viser at juni 2015 var den attende kaldeste siden målingene startet i 1900.

Årets juni lå 1,7 grader under den norske middeltemperaturen for juni mellom 1961 og 1990. Kaldest var det i Trøndelag, mens noen heldige få værstasjoner i Finnmark kunne melde tilbake til Meteorologisk institutt om temperaturer over snittet.

Juniværet ble dermed stikk i strid med hva Weather Services International meldte i april, som mente at juni ville bli tørr og varm.

Ifølge Meteorologisk institutts juni-rapport kom det 125 prosent av månedsnormalen med nedbør.

Den kalde og våte våren var kanskje ikke veldig trivelig der og da, men lang vente- og modningstid har gitt oss søtere og mer smakfulle jordbær.