Trumps oppslutning skyter i været

Oppslutningen om milliardæren Donald Trump som republikansk presidentkandidat har skutt i været, til tross for hans beske kritikk av krigshelten John McCain.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

24 prosent av republikanske velgere som er spurt, sier de støtter den omstridte hotellmagnaten og eiendomskongen, som også har sitt eget TV-show.

Det er nesten dobbelt så mye som rivalene Scott Walker og Jeb Bush, som ligger på annen og tredje plass med henholdsvis 13 og 12 prosent. De neste sju ligger mellom 3 og 8 prosent.

Målingen til Washington Post og ABC er tatt opp i forrige uke, og avisa skriver at de fleste av intervjuene var unnagjort før Trump søndag sa at McCain kun er krigshelt fordi han var krigsfange i Vietnam.

– Han er ingen krigshelt. Han er krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker folk som ikke lar seg ta til fange, sa Trump på et valgmøte i Iowa søndag.

Les også: Trump vil ikke unnskylde seg for McCain

Populariteten hans sank merkbart etter det, ifølge Washington Post.

– Veteranene fortjener unnskylding

Kommentaren utløste en storm av protester fra andre republikanske kandidater, og flere av dem ba Trump trekke seg. Men McCain selv tok seg tilsynelatende ikke nær av kommentaren.

Han sa han hadde hatt æren av å tjene sammen med mange helter, men at han ikke anså seg selv som en helt. Trump burde derimot etter hans mening be alle veteraner og deres familier om unnskyldning for bemerkningen.

– Poenget er at det var mange menn og kvinner som tjente, ofret og tilfeldigvis ble tatt til fange. Å snakke nedsettende om det og deres innsats er en fornærmelse mot de fleste av våre veteraner, sa han.

Levde livet i New York

Washington Post har selv undersøkt hva Trump drev med mens McCain ble torturert i et vietnamesisk fangehull etter at han ble skutt ned under Vietnamkrigen.

Ifølge avisa kjørte Trump rundt i New York i farens limousin mens han tjente sine første millioner, blant annet ved å kreve inn leie fra fattige beboere i farens boliger.

Han spiste på de beste restauranter og tilbrakte kveldene med vakre kvinner i byens mest fornemme klubber mens han bygde opp sin formue ved å kjøpe opp og renovere hoteller som var gått konkurs, og ellers knytte kontakter og bygge opp et nettverk blant finansfolk og politikere.

Samme år som McCain ble løslatt etter fem år der han nektet å få spesialbehandling fordi han var redd for å bli brukt til propaganda fordi faren hans var admiral, ble Trump trukket for retten for diskriminering av afroamerikanere.

Fornærmet Mexico

Trump har de siste ukene vakt en storm av protester for andre uttalelser også, særlig da han beskyldte Mexico for å sende kriminelle til USA og si at de fleste innvandrerne fra Mexico var narkokriminelle.

Han nektet å trekke tilbake også den uttalelsen, selv om den store TV-kanalen NBC trakk showet hans og USAs største spansktalende TV-kanal Univision og den mexicanske kanalen Televisa droppet Miss Universe-showet hans.

Det er imidlertid et segment i det republikanske partiet som er enig i hans kritiske kommentarer om innvandrere, og det var etter Mexico-bemerkningen at oppslutningen om ham for alvor begynte å vokse.

Personvernpolicy