Nazijeger vil ha dansk 90-åring bak lås og slå

Hviterussland ble okkupert av Tyskland under andre verdenskrig og nazistene etablerte en rekke dødsleire i landet. Her minnes noen av ofrene under 74-årsdagen for invasjonen 22. juni i år. Foto: Reuters / NTB scanpix
Hviterussland ble okkupert av Tyskland under andre verdenskrig og nazistene etablerte en rekke dødsleire i landet. Her minnes noen av ofrene under 74-årsdagen for invasjonen 22. juni i år. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Vasily Fedosenko / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Simon Wiesenthal-senteret vil politianmelde en dansk 90-åring som skal ha vært delaktig i krigsforbrytelser i Hviterussland under andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for senterets avdeling for etterforskning av nazistiske krigsforbrytelser, Efraim Zuroff, kommer til Danmark mandag for å politianmelde Helmuth Leif Rasmussen, skriver Berlingske.

90-åringen var soldat i Frikorps Danmark, som kjempet på tysk side på østfronten under andre verdenskrig.

Velkjent

– Ettersom det danske justisdepartementet ikke har planer om å gjøre noe, så har jeg besluttet å dra til København for personlig å levere en politianmeldelse som er basert på dokumentasjon og forskning. Vi håper at dette kan føre til rettssak, sier Zuroff til avisen.

Helmuth Leif Rasmussens deltakelse i Frikorps Danmark er fra før velkjent og blant annet omtalt i boken «En skole i vold», som er ført i pennen av danske historikere.

Boken omtaler blant annet en politirapport fra 1945 der Rasmussen innrømmer å ha vært vakt i en utryddelsesleir i Babrujsk i Hviterussland der 20.000 jøder ble skutt og kastet i massegraver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan være flere

Rasmussen, som i dag benytter et annet navn, bekrefter overfor Berlingske at han befant seg i leiren, men nekter for å ha vært vakt og sier at han bare var rekrutt. Han avviser alle anklage om delaktighet i krigsforbrytelser.

Simon Wiesenthal-senteret er ikke bare ute etter Rasmussen, og Zuroff sier at han også vil undersøke om flere dansker bør straffeforfølges.

– Vårt anslag er at det kan være opptil 20 personer i Danmark, men vi er nødt til å undersøke dette nærmere, sier han til Berlingske.