Putin vil ikke ha MH17-domstol

Russlands president Vladimir Putin var torsdag i en telefonsamtale med Nederlands statsminister Mark Rutte hvor Putin sa at det å opprette en internasjonal domstol for å stille de ansvarlige for retten, både er prematurt og virker mot sin hensikt. Foto: Reuters / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin var torsdag i en telefonsamtale med Nederlands statsminister Mark Rutte hvor Putin sa at det å opprette en internasjonal domstol for å stille de ansvarlige for retten, både er prematurt og virker mot sin hensikt. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Ria Novosti / Reuters

Russlands president Vladimir Putin fraråder Nederland å ta nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet inn for en internasjonal domstol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten var torsdag i kontakt med Nederlands statsminister Mark Rutte, opplyser Kreml. Der sa Putin at det å opprette en internasjonal domstol for å stille de ansvarlige for retten, både er prematurt og vil virke mot sin hensikt, heter det i uttalelsen.

Alle 298 om bord i Malaysia Airlines' flygning MH17 mistet livet da det ble skutt ned over Ukraina 17. juli i fjor. 193 var fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia.

Ønsker FN-tribunal

Tidligere har både Nederland og Malaysia bedt om at det opprettes en internasjonal domstol i saken. Rutte mener at et FN-tribunal vil sikre samarbeid fra alle impliserte land, slik at de etterlatte krav om full innsikt i saken kan innfris best mulig.

I sin samtale med den nederlandske statsministeren understreket Putin at enhver gransking må bli «grundig, objektiv og uavhengig». Han benyttet anledningen til å kritisere det kan kalte «politiserte» mediers ulike versjoner av hva som skjedde den skjebnesvangre dagen.

Nederlandsk gransking

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

Lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen konkluderer med at det ble skutt ned av en russisk rakett, meldte CNN onsdag. Den endelige rapporten fra de nederlandske etterforskerne vil bli presentert i oktober.

Det er Nederland som leder granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina.

Personvernpolicy